Achtste groepers huilen niet
10-14 jaar, Voor jongens, Voor meisjes

Tranentrekker: Achtste groepers huilen niet – Jacques Vriens

Achtste groepers huilen nietHet is het allereerste boek waarvan ik me kan herinneren dat ik erom gehuild heb. Ik denk dat het de eerste keer in mijn leven was dat ik geconfronteerd werd met de dood en dan ook nog eens die van een leeftijdsgenoot. Dat het een fictief personage was maakte daarbij niet uit. Akkie uit Achtste groepers huilen niet hoorde geen kanker te krijgen en al helemaal niet dood te gaan.

Waar gaat Achtstegroepers huilen niet over?

Akkie is het stoerste meisje van groep 8. Voetballen is haar lust en haar leven. Ze is stiekem op Laurens, beste vriendinnen met Elise en heeft vaak ruzie met pestkop Joep. Als Akkie na een vechtpartij met Joep bont en blauw is en bovendien ook nog een tijdje flink buiten adem, besluit haar moeder met haar naar de dokter te gaan. Die verwijst hen door naar het ziekenhuis en daar komt het slechte nieuws: kanker.

Akkie en haar klas maken een heftige periode mee, waarin Akkie chemotherapie ondergaat en haar klas enorm met haar meeleeft. Akkie vindt haar kanker maar stom. Door die stomme kanker mag ze niet meedoen aan het voetbaltoernooi, kan ze de CITO-toets op haar buik schrijven en dreigt het schoolkamp voor haar in het water te vallen.

Gelukkig heeft Akkie goede vrienden die er alles aan doen om het Akkie zo aangenaam mogelijk te maken. Hilarische momenten beleeft ze wanneer Brammetje, Elise en Laurens haar kat meesmokkelen het ziekenhuis in en deze de hele afdeling op stelten zet. En dankzij het goede idee van Elise om haar moeder mee te nemen mag ze tóch mee op schoolkamp. 

Een speciale rol in het boek is er voor de juf. De juf van Akkie heeft zelf haar man verloren aan kanker en heeft op die manier niet alleen te kampen met het verdriet van Akkie, haar familie en de kinderen in de klas, maar ook met haar eigen verdriet die door de ziekte van Akkie in alle hevigheid terugkomt. 

Na het schoolkamp gaat het plotseling een stuk slechter met Akkie. Alle behandelingen ten spijt blijkt de kanker te sterk te zijn om daarvan te kunnen genezen. 

Eigen ervaring verwerkt in Achtstegroepers huilen niet

Jacques Vriens schreef Achtstegroepers huilen niet naar aanleiding van zijn eigen ervaringen uit de tijd dat hij voor de klas stond. In die tijd werd één van zijn leerlingen ziek en overleed die leerlinge aan de gevolgen van die ziekte. Jacques Vriens wist dus erg goed waar hij over schreef, toen hij werkte aan Achtste groepers huilen niet. En dat is te merken. 

Wat vind ik van Achtstegroepers huilen niet?

Achtste groepers huilen niet las ik eerder al toen ik een jaar of elf was. Toen moest ik huilen om het verdrietige overlijden van Akkie. Nu ik het boek nog een keer las kwamen er weer tranen. Deze keer kwamen de tranen al veel eerder. In de passage waarin Akkie met haar ouders voor het eerst naar het ziekenhuis gaat kon ik me – nu ik moeder ben – ineens zo goed inleven in de ouders van Akkie. De angst voor het slechte nieuwe dat je kind te wachten staat deed veel met me. 

Achtstegroepers huilen niet kreeg in 2000 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en is 2012 is het boek verfilmd. 

Bestel Achtstegroepers huilen niet op bol.com

Bestel Achtstegroepers huilen niet op Libris.nl (en steun zo verschillende boekhandels in Nederland)

Bestel Achtstegroepers huilen niet op Bazarow (en steun zo de boekensector in Nederland)

BoekenBoeken Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *