Mo's Daughters
Voor kleuters, Voor meisjes, Voor peuters

Vijf verhalen over stoere meisjes – Mo’s Daughters

Mo's DaughtersVoordat ik begin te vertellen over de boeken van Mo’s Daughters, is het misschien handig om te weten dat ik een vierjarige dochter heb. Een bijzonder meisje (al zeg ik zelf), dat net zoveel houdt van nagellak als van stampen in de modderplassen. Wanneer we precies begonnen zijn met voorlezen zou ik zo niet meer weten. We waren er in ieder geval wel vroeg mee, en wenden het onszelf aan om in ieder geval iedere dag een flink stuk voor te lezen. Inmiddels zit dit zo ingesleten in ons dagelijkse patroon dat het onmogelijk is geworden om een dag over te slaan. Ook toen we laatst midden in de nacht thuiskwamen van een concert van K3, en ik probeerde het verhaaltje voor het slapengaan te skippen, moest er alsnog voorgelezen worden. ‘Anders kan ik niet slapen’, zei ze met tranen in haar ogen. Dus ik pakte maar weer een boek uit de kinderboekenkast.

Mo’s Daughters

Een tijdje geleden deed ik mee met een winactie op janske.nl, waarbij je vijf boekjes van Mo’s Daughters kon winnen. De review van Janske sprak me aan; de boeken van Mo’s Daughters zijn gericht op meisjes tussen de 0 en 6 jaar. Er wordt niet meegegaan in ouderwetse rolpatronen, en de meisjes wordt meegegeven dat ze alles kunnen worden wat ze willen.

Lang verhaal kort; ik won de boekjes Super Suus in actie, Cato en het lampje, Maan in Australië, Wies wil in pyjama en Mila op zolder. Inmiddels ben ik met mijn dochter aan het (voor)lezen geslagen.

Vijf karakters

Er zijn op dit moment tien titels van Mo’s Daughters verschenen. In al deze boekjes speelt een meisje de hoofdrol: wetenschapper Cato, superheld Super Suus, globetrotter Maan, avonturierster Mila en eigenwijze peuter Wies. Er is heel bewust gekozen voor deze rollen. Meisjes worden namelijk – ook in kinderboeken – van jongs af aan (bewust dan wel onbewust) aangeleerd dat de rol van bijvoorbeeld superheld of wetenschapper aan jongens toebedeeld is. De hoofdrol in een boek? Die is meestal voor de jongens. In de boeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar speelt in meer dan 75% van de gevallen een jongen de hoofdrol.

Wat we aan onze meisjes voorlezen heeft een grote impact op hoe zij de wereld gaan zien. Juist met kinderen onder de zes jaar is het als ouder heel belangrijk om je daar bewust van te zijn. Eenmaal een beeld ontwikkeld van ‘hoe het hoort’, krijg je dat er niet gemakkelijk meer uit.

Wat vind ik van de boeken van Mo’s Daughters?

Laten we vooropstellen dat ik heel enthousiast ben over het concept op zich: boeken voor jonge meisjes waarin zij kennis maken met de wereld om hen heen, zonder dat daarin ouderwetse rolpatronen naar voren komen. In de boeken van Mo’s Daughters zul je bijvoorbeeld niet het typische ‘papa werkt en mama is thuis aan het koken’ tegenkomen. Daarentegen heeft Wies in haar kleuterklas niet een juf maar een meester, en waarom ook niet? De verhalen zelf zijn wat simpel van aard, het heeft hier en daar een wat ‘en toen’-gehalte. Ook staat er in ‘Cato en het lampje’ een woordgrap die totaal niet door de doelgroep begrepen wordt, en die ik dan bij het voorlezen ook maar oversla. Heel sterk vind ik de verhalen niet. Leuk om een keertje voor te lezen, maar niet om avond aan avond te herhalen. ‘Wies wil in pyjama’ is op rijm geschreven en leest daardoor wel wat lekkerder voor. 

Wat vindt Bente van de boeken van Mo’s Daughters?

Maar wat ik van de boeken vind doet er misschien niet zoveel toe. Tenslotte behoor ik niet tot de doelgroep. Mijn dochter wel. Ze vraagt er naar om voorgelezen te worden uit deze boeken en kiest dan zelf haar favoriet uit. Super Suus in actie kan haar tot nu toe het meest boeien. Dit vind ik van de vijf boeken zelf ook de betere. 

Lees hier meer over de missie en visie en de boeken van Mo’s Daughters.

Bestel de boeken van Mo’s Daughters op bol.com

Bestel de boeken van Mo’s Daughters op Libris.nl

Mo's Daughters

BoekenBoeken Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *