Boer Boris gaat naar zee
Voor jongens, Voor kleuters, Voor meisjes, Voor peuters

Acht karakters uit kinderboeken voor peuters

De peuterleeftijd is een heerlijke leeftijd om voor te lezen. Doordat de kinderen nog niet naar de basisschool gaan maken ze nog minder kennis met andere werelden dan dat ze doen wanneer ze wel naar school gaan. Als je voorleest leer je je kind dus een wereld kennen die ze nog niet eerder hebben gezien. Daarnaast heb je op deze leeftijd veel te maken met herkenning. Kinderen vinden het fijn om te merken dat bij anderen dingen soms net zo gaan als thuis. Als je bijvoorbeeld voorleest over een moeder die gaat werken en het kind die naar opa en oma gaat, dan is dat iets herkenbaars. Op de peuterleeftijd begint dat steeds belangrijker te worden.

Karakters uit kinderboeken voor peuters

Voor peuters zijn er heel veel leuke kinderboekenkarakters. Mocht je nou op zoek zijn naar een cadeautje voor een 2-, 3- of 4-jarige dan is een boekje over één van de volgende karakters altijd goed!

Bobbi – Monica Maas

Bobbi is een beertje die allerlei alledaagse dingen beleeft. In de winter gaat hij sneeuwpoppen maken, voor zijn verjaardag maakt hij met zijn moeder een taart. In de lente gaat hij met zijn vader in de bakfiets eropuit en in de zomer gaat hij naar het strand. De verhaaltjes zijn op rijm geschreven en dat maakt dat de verhaaltjes heel fijn zijn om voor te lezen.

Bobbi Monica Maas

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Oud maar goud: Jip en Janneke. Twee vriendjes die samen van alles beleven, maar ook wel eens ruzie hebben samen. Hier en daar zijn de verhaaltjes wat gedateerd maar Jip en Janneke blijft leuk om voor te lezen.

Jip en Janneke

Tip de Muis – verschillende auteurs

Tip de Muis is een lief, maar ook wel eens ondeugend muisje. Kinderen kunnen hem herkennen van tv, want daar kunnen ze een tekeningfilmserie over het muisje gezien hebben.

Tip de Muis

Nijntje – Dick Bruna

Nijntje mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Neerlands trots, die tot ver over de landsgrenzen populair is.

Kleine pluis Nijntje Dick Bruna

Kikker – Max Velthuijs

Kikker beleeft samen met zijn vriendjes Haas, Eend, Varkentje en Rat allerlei avonturen. Eenvoudige, maar erg lieve verhalen die peuters zeker aan zullen spreken.

Kikker is Kikker Max Velthuijs

Dribbel – Eric Hill

Het hondje Dribbel is al flink op leeftijd; veel van ons zullen hem nog wel kennen van een jaar of vijfentwintig geleden. Dat het hondje tijdloos is gebleken blijkt wel uit het feit dat nog altijd veel boeken over Dribbel worden gelezen.

Dribbels verhaaltjesboek

Boer Boris – Ted van Lieshout

De stoere boer Boris is een aanrader voor iedereen die houdt van voorlezen. De verhaaltjes zijn prachtig geschreven; er worden mooie verhalen op rijm verteld. De illustraties zijn vrolijk en herkenbaar voor peuters.

Boer Boris gaat naar zee

Woezel en Pip – Guusje Nederhorst

De twee hondjes Woezel en Pip beleven samen allerlei avonturen. Ze wonen in de Tovertuin, samen met Tante Perenboom, Buurpoes, Molletje, de Wijze Varen en de Zingende Tulpjes. De verhaaltjes zijn simpel en herkenbaar.

Woezel en Pip en hun kleine vriendje Lars

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *