De Gorgels Jochem Myjer
6-10 jaar, Voor jongens, Voor kleuters, Voor meisjes

Wij zijn gek op De Gorgels van Jochem Myjer

Tommy Wieringa noemde het een tijdje geleden ‘de ondergrens van de jeugdliteratuur’: De Gorgels van Jochem Myjer. Jochem zou Jochem niet zijn als hij daar niet zijn schouders bij zou ophalen. Want Tommy Wieringa is de doelgroep niet. De doelgroep bestaat uit kinderen. En laten die nou eens gek zijn op de Gorgels. Jochem kreeg niet voor niets in 2016 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

De Gorgels Jochem MyjerOok in huize Kommerie zijn de Gorgels inmiddels ontdekt. Onze dochter van 4 kreeg het eerste deel cadeau toen ze net haar broertje had gekregen. Inmiddels is het boek al meerdere keren voorgelezen door zowel pa als ma. En met plezier.

Waakgorgels

Net zoals je als kind hoopte dat je misschien tóch een uitnodiging zou krijgen voor Zweinstein, omdat je stiekem een tovenaar of heks bent, hoop je als je de Gorgels leest dat die wezentjes daadwerkelijk bestaan. Want welk kind wil er nou niet een pluizig bolletje wol in zijn of haar kamer, die hem of haar beschermt tegen wezens die je ziek maken? Een wezentje dat ervoor zorgt dat je fijn in slaap valt en dat er een korstje komt op je geschaafde knie? Ik denk dat niet alleen kinderen zouden willen dat Gorgels bestaan, maar ook hun ouders.

Waar gaat het eerste deel van De Gorgels over?

In het eerste deel van de Gorgels ontdekt Melle een pluizig bolletje wol met armpjes en beentjes op zijn kamer. Het blijkt waakgorgel Bobba, die hem moet beschermen tegen de nare brutelaars. Brutelaars zijn wezens die het leuk vinden om kinderen ziek te maken. Op een avond moest Bobba vechten voor z’n leven wanneer er een Groenlandse brutelaar op Melle’s kamer is. Als Melle zijn vader vertelt over de Groenlandse brutelaar is het alle hens aan dek. De Groenlandse brutelaar is namelijk een gevaarlijke brutelaar, die koste wat kost tegengehouden moet worden. Samen met zijn vader en Bobba vertrekt Melle naar het Eiland waar zijn opa en oma wonen en wat tevens de thuisbasis is van alle Gorgels. Hier gaat Melle, samen met zijn vader, zijn opa en alle Gorgels de strijd aan met honderden Groenlandse brutelaars. Maar of dat goed afloopt?

Wat vind ik van De Gorgels?

Ik liet het hierboven al een beetje doorschemeren; ook ik als voorleesmoeder ben gek op De Gorgels! Het is een prettig verhaal om voor te lezen, ook al wordt het hier en daar behoorlijk spannend. Meestal weet ik een boek na een hoofdstuk of drie wel gemakkelijk weg te leggen, maar tijdens het voorlezen werd ook ik zo nieuwsgierig naar hoe het verder zou gaan dat ik vaak maar bleef doorgaan met voorlezen.

Er zijn nog drie boeken over De Gorgels verschenen; het (voor)leesboek De Gorgels en het Geheim van de Gletsjer en de prentenboeken ‘De wereld van De Gorgels‘ en ‘De Gorgels en de geheime operatie‘. Dit laatste deel is nog maar pas uitgekomen. Vanzelfsprekend staan deze drie boeken nog op ons verlanglijstje, maar – opvoedkundig zeer verantwoord, al zeg ik zelf – heb ik gezegd dat we hier eerst voor moesten gaan sparen. Bente heeft hiervoor (met behulp van mem) zelf een Gorgelspaarpot in elkaar geknutseld en sindsdien doen we hier trouw zo nu en dan wat centen in.

Bente’s oordeel

Ook Bente (4,5) is gek op De Gorgels. Bente is namelijk net als Melle gek op de natuur, dus ze herkent zichzelf erg in de hoofdpersoon van het boek. Brutelaars vindt ze een beetje eng. Het eerste deel van De Gorgels vond ze hier en daar – en zeker richting het einde – zo spannend dat wij wel door moesten gaan met voorlezen. Sommige hoofdstukken zijn ware cliffhangers en dan is het verstandig om nog maar even door te gaan met voorlezen, zodat Bente niet bang hoeft te zijn.

Bestel De Gorgels bij bol.com

Bestel De Gorgels bij Libris.nl (en steun zo verschillende boekhandels in Nederland)

Bestel De Gorgels bij Bazarow (en steun zo de boekensector in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Een gedachte over “Wij zijn gek op De Gorgels van Jochem Myjer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *