Maar eerst ving ik een monster Tjibbe Veldkamp Kees de Boer
Voor kleuters

Hardop lachen om ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

Maar eerst ving ik een monster Tjibbe Veldkamp Kees de BoerEen tijdje geleden deed ik mee aan de Kinderboekenchallenge van Uitgeverij Lemniscaat op Instagram. 31 dagen lang je favoriete kinderboeken delen met mede-liefhebbers van kinderboeken. Een feestje om te doen! (Nieuwsgierig naar mijn Kinderboekenchallenge? Hier vind je al mijn bijdragen.) Als bedankje mocht ik een boek uitzoeken. Geen gemakkelijke opgave, want Lemniscaat heeft zoveel moois! Ik besloot na lang wikken en wegen een boek uit te zoeken die direct geschikt is voor mijn dochter van 4, zodat we er direct plezier van zouden hebben. De keuze viel op ‘Maar eerst ving ik een monster‘, van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

Waar gaat ‘Maar eerst ving ik een monster’ over?

Eigenlijk gaat het boek over zowel de voorlezer als degene aan wie voorgelezen wordt. In de illustraties zie je een jongetje, maar eigenlijk staat dat jongetje alleen maar symbool voor degene aan wie het boek wordt voorgelezen, want je krijgt geen naam te weten en eigenlijk doet dat er ook niet toe. Als voorlezer heb je een rol die je vast wel zult herkennen als ouder. Je kind wil nog graag een verhaaltje voor het slapengaan, maar eigenlijk ben je zelf maar wat gehaast en hoop je dat je kind zo snel mogelijk in slaap zal vallen. Maar een kind zou geen kind zijn als het niet graag een verhaaltje wilde en er tegelijkertijd niet z’n eigen draai aan zou geven. Als voorlezer ben je een soort verteller van het verhaaltje voor het slapengaan. Je bedenkt maar snel iets, maar wel kort, zodat het snel voorbij is. Het kind in dit boek gaat daar niet mee akkoord. “Maar eerst ving ik een monster”, vertelt het kind. “Een monster?” zeg je als verteller. “Ja, een monster.” En dan gaat het avontuur van start.

Wat vind ik van ‘Maar eerst ving ik een monster’?

Allereerst: wat een prachtige illustraties. Ze roepen heel wat fantasie op en nodigen uit om naar te blijven kijken. Vrolijk, monsterachtig maar niet eng. Ik moest wel even wennen aan de tekst om voor te lezen. Het duurde even voordat ik me realiseerde dat een quote met ‘zegt hij, zegt zij’ niet altijd nodig is voor de beleving van een verhaal. Ik was zelf bang dat door het ontbreken van dit soort quotes het voor mijn dochter niet duidelijk zou zijn wie wat zegt en op welk moment, maar die angst bleek ongegrond. Na twee keer voorlezen kon ik aan mezelf merken dat ik er ‘lekkerder in zat’, waardoor het voorlezen me prettiger afging. Het idee achter het verhaal vond ik mooi, maar ook wel een beetje confronterend. Want ik herkende mezelf er wel in. Ik probeer ’s avonds voor het slapengaan ook wel eens een verhaaltje een beetje ‘af te raffelen’ omdat ik nog een wasje op me heb wachten of omdat er een leuke detective op tv lonkt. En dat terwijl juist die momenten voor het slapengaan voor een kind zo belangrijk en fijn zijn. Even een realitycheck voor moeders dus!

Wat vind Bente van ‘Maar eerst ving ik een monster’?

De reactie van Bente op ‘Maar eerst ving ik een monster’ verraste me! Want wat gebeurde er? Ze moest meerdere keren hardop lachen! En niet alleen bij de eerste keer voorlezen, maar ook bij de tweede, derde en vierde keer. Alsof ze mij herkende in de verteller, en alsof ze zichzelf herkende in het jongetje uit het boek. Hoe leuk is dat!

Al met al zijn we beide heel enthousiast en krijgt ‘Maar eerst ving ik een monster’ een prominent plekje in onze kinderboekenkast.

Maar eerst ving ik een monster koop je in de boekhandel en online via o.a.:

bol.com

Libris.nl (en steun zo verschillende boekhandels in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

3 gedachten over “Hardop lachen om ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer”

  1. Deze heb ik je kort kwalijk genomen. Ik heb hem door je review gekocht. Nadat hij verkeerd afliep heb ik hem geprobeerd vrolijk opnieuw te lezen. Wat een droevige domper, het raakte mijn zoontje ook best wel. Dus de tweede ronde ging ik er geforceerd opgewerkt doorheen. De tweede keer op het eind ontdekte ik pas dat er na het slechte einde nog pagina’s kwamen!
    Wat een grap. En mijn zoontje vond het ook fantastisch. Je had helemaal gelijk. Met regelmaat pakt mijn zoontje dit boek als hij naar bed moet! 🙂

    1. Dan hadden we precies hetzelfde bij de eerste keer voorlezen, want ik had de eerste keer ook niet door dat er nog een paar pagina’s na het ‘einde’ kwamen 😉 Fijn dat jullie er nu zo’n plezier van hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *