#berenjacht
Algemeen, Geen categorie

Kinderboeken (voor)lezen ten tijde van de Corona-crisis

Het was hier even stil. Niet heel lang, 12 dagen om precies te zijn. Maar in die afgelopen 12 dagen is er heel wat gebeurd in de wereld en zo ook in ons leventje. Het leven zoals we dat kennen staat even finaal op z’n kop. De Corona-crisis houdt ons allemaal in z’n greep. We hebben zorgen om de gezondheid van onszelf en de mensen die ons lief zijn, we hebben gedoe met thuiswerken en moeten onze kinderen thuishouden van school.

Ik schreef 12 dagen geleden het volgende: “Alhoewel ik het best een uitdaging vindt om het voor de komende tijd thuis leuk te houden (het is tenslotte geen vakantie) ben ik ook blij dat ik in deze verwarrende en onzekere tijd onze kinderen dicht bij me mag hebben. Dit biedt me ook de gelegenheid om veel voor te lezen. Ik hoop dat jullie lezers ook de tijd hiervoor weten te vinden en lekker veel voor gaan lezen deze weken. Zo halen we toch iets positiefs uit deze vreemde tijd! ” 

Ik wil daar even het volgende zinnetje uithalen: “Dit biedt me ook de gelegenheid om veel voor te lezen.” Dat was inderdaad mijn streven, 12 dagen geleden. Maar tot nu toe is daar nog niet veel van terecht gekomen. De eerste week dat onze dochter thuis was van school moest ik echt even m’n ritme vinden. Ik begon heel ambitieus met een dag- en weekschema, maar liet dat de eerste dag alweer varen. Ik had er geen rekening mee gehouden dat een dagschema met de beste wil van de wereld niet gaat werken, wanneer er ook nog een baby in huis is. Die baby houdt namelijk geen rekening met schemaatjes. Ook overdonderde het aanbod aan al die goedbedoelde educatieve online programma’s, Youtube-voorleesfilmpjes en knutselideeën die zo’n beetje ieder bedrijf plotseling aanbood me. Hoe ging ik in die wirwar van ideeën nou vinden wat bij mij, bij ons, past? En daar kwam natuurlijk ook nog het volgen van alle live-blogs over het Corona-virus bij. Ik was er even helemaal van in de war.

Luisterbieb-app

Nadat ik het een paar dagen liet bezinken pikte ik er een paar zaken uit waar ik iets mee kon. Ik downloadde de Luisterbieb-app op de iPad. Het luisteren naar boeken leek me voor onze dochter een relaxte bezigheid op de iPad en tevens een betere tijdsbesteding dan het kijken naar Peppa Big. Tot nu toe ben ik er enthousiast over. Bente kiest wanneer ze op de iPad mag regelmatig voor de Luisterbieb en vraagt mij dan een boek op te zoeken wat haar aanspreekt. De boeken van Foeksia de Miniheks heeft ze inmiddels allemaal beluisterd en ook De Konijnenkeutel-dropfabriek van Carry Slee is ze inmiddels een heel eind in op weg.

Ik kocht daarnaast bij de plaatselijke Kruidvat een meelees- en luisterboek van Toy Story. Kostte een paar euro en biedt 17 minuten vertier. Het is niet het soort kinderboek waar ik direct heel enthousiast van wordt maar het biedt even wat afwisseling.

Kinderboekenactiviteiten

Jullie lezen tussen de regels door vast dat dit wel kinderboekenactiviteiten zijn, maar dan wel kinderboekenactiviteiten waar ikzelf niet zo bij nodig ben. Dat klopt. Ik ben er niet trots op, maar ik vind het op dit moment wel even fijn om zo nu en dan even niet nodig te zijn. Het is natuurlijk ook nogal wat; terwijl mijn man wel gewoon naar z’n werk is moet ik én thuiswerken (wanneer dan?) én een baby verzorgen én een kleuter vermaken. Als die laatste zich dan even zelf kan vermaken met een luisterboek op de iPad, dan teken ik daar momenteel voor. De situatie wordt wel weer eens anders. En volgens mij heeft ze over aandacht verder niet te klagen, met een moeder die 24/7 thuis is.

#berenjacht

Gelukkig kwam er na een tijdje ook een initiatief bovendrijven waar ik wél heel enthousiast van werd en waar ik flink op geanticipeerd heb: de #berenjacht! Je kunt het onmogelijk gemist hebben de afgelopen week: in heel Nederland worden er knuffelberen in de vensterbanken geplaatst, zodat de kinderen die niet meer naar school kunnen maar nog wel een ommetje in de buurt kunnen maken, tijdens zo’n ommetje een spelelement hebben. Ze gaan namelijk op berenjacht! De berenjacht is bedacht naar aanleiding van het kinderboek ‘Wij gaan op berenjacht‘ van Michael Rosen. Toen ik hier over las heb ik direct een knuffelbeer voor het raam gezet en ook vriendinnen aangespoord om mee te doen. Diezelfde middag ben ik er met Bente op uit geweest en hebben we heel wat beren gespot! Bij thuiskomst heb ik daarnaast meteen het boek ‘Wij gaan op berenjacht’ besteld. Die kwam afgelopen vrijdag binnen en hebben we inmiddels al een keer of vier samen gelezen.

‘Wij gaan op berenjacht’ is dus momenteel het enige boek wat ik extra heb voorgelezen in de afgelopen twee weken. Mijn voornemen was om extra veel voor te lezen. Dat lukt tot nu toe nog niet echt. Gelukkig gaat het ‘gewone’ voorlezen, wat we standaard iedere avond voor het slapengaan doen, me nog steeds prima af. 

Voor de komende tijd, wie weet hoe lang dat nog gaat duren, wil ik wel extra voor gaan lezen. Naast ons standaard voorleesmoment in de avond, ook een voorleesmoment in de middag. Dat moet te doen zijn.

Hoe gaat jou het voorlezen momenteel af? In welk boek ben je aan het voorlezen? Ik hoor het graag!

En oh ja, ben je benieuwd hoe het gaat met mijn project waarin ik zelf een kinderboek wil schrijven? Dat staat momenteel vanzelfsprekend even stil…

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *