Boze drieling Paul van Loon
6-10 jaar

Boze drieling uit de serie van Dolfje Weerwolfje

Boze drieling Paul van LoonBente en ik zijn dol op de verhalen over Foeksia de miniheks van Paul van Loon. Spannend, grappig en soms een beetje griezelig, maar écht eng is het niet echt voor onze bijna vijfjarige. Zonder al te veel erbij na te denken ging ik er eigenlijk vanuit dat dat bij Dolfje Weerwolfje ook het geval zou zijn. Gewoon een schattig weerwolfje die avonturen beleeft. Ik begon dus ook vrolijk voor te lezen uit het enige Dolfje Weerwolfje-boek dat al in de kast stond (de plaatselijke Total benzinepomp had ooit een actie met boeken van Paul van Loon): Boze drieling. En als je eenmaal begonnen bent, dan móet je het wel afmaken natuurlijk. Fout van mij: ik had niet gekeken voor welke leeftijd Boze drieling bedoeld was. Als ik vooraf had geweten hoe het boek zou verlopen, dan had ik het nog even in de kast laten staan namelijk…

Nachtmerries van mevrouw Krijtjes?

Dit boek van Dolfje Weerwolfje is namelijk bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud. En alhoewel ik van Bente best durf te beweren dat zij qua boeken en taal wat voorop loopt, is het verschil tussen 4 en 8 jaar natuurlijk veel te groot. Máár, op de één of andere gekke manier was Bente niet bang te krijgen. Ja, ze vond het spannend, griezelig en soms echt een beetje eng, maar ze wilde vooral heel graag weten hoe het verder ging. Waar ik bang was een grove fout te hebben gemaakt door in dit boek te beginnen, werd zij met het hoofdstuk enthousiaster. Waar ik bang was voor nachtmerries of niet in slaap kunnen vallen, viel zij juist na het voorlezen als een blok in slaap.

Ik heb er veel over na zitten te denken hoe dit kon. Ik denk een verklaring te hebben, maar of dat ook de juiste is? Zou het soms zo kunnen zijn dat kinderen op deze leeftijd nog zaken ‘filteren’? Dat ze sommige dingen simpelweg nog niet begrijpen, en dat het daarom ook niet eng is? Dat als in het boek gezongen wordt ‘Roei ze allemaal uit’, dat kinderen van een jaar of vier domweg denken aan roeien in een bootje? Het zou veel verklaren.

Waar gaat Boze drieling over?

Goed, terug naar het boek. Toevalligerwijs las ik het voor gedurende de Dolfje Weerwolfje-week. Boze drieling is het vijfde boek in de Dolfje Weerwolfje-serie. De eerste vier delen heb ik nog niet gelezen, maar in principe is dat ook niet nodig al kan ik me voorstellen dat het lezen wel leuker is als je bij het eerste deel begint. In Boze drieling komt Dolfje er tot zijn schrik achter dat mevrouw Krijtjes terug is. Dolfje heeft zacht gezegd niet een al te beste band met deze buurvrouw, die het tot haar levensdoel heeft gemaakt om weerwolven te grazen te nemen. Maar gek genoeg is mevrouw Krijtjes vriendelijk geworden. Ze helpt arme kinderen aan kleding en deelt taart uit op school. Dolfje bekruipt het gevoel dat er iets niet helemaal klopt. Zeker wanneer er nog twee vrouwen verschijnen, die sprekend op mevrouw Krijtjes lijken. Het blijken haar drielingzussen Krietjes en Kritjes te zijn die niet alleen hondsbrutaal zijn, maar er ook steeds met een roeiboot op uit gaan. Dan is er ook nog Loek, de jongen uit Dolfjes klas die een oogje op Noura lijkt te hebben. Dolfje vertrouwt hem voor geen meter. Als dan ook nog zijn neef Leo en Opa Weerwolf verdwijnen, is het tijd voor Dolfje om op onderzoek uit te gaan.

Wat vond ik van Boze drieling van Paul van Loon?

Even helemaal los van het feit aan wie ik het boek heb voorgelezen; ik vond het heerlijk. Dolfje Weerwolfje is een karakter om van te smullen. Vanwege zijn vriendelijke karakter en zijn eigenaardigheden. Ik begrijp heel goed dat Dolfje voer is voor een hele serie boeken. Ik hoop dat de achtjarige Bente in de toekomst fan blijft van Dolfje Weerwolfje en tegen die tijd ook zelf dit soort boeken gaat lezen.

Wat vond Bente van Boze drieling?

verkleed als Dolfje Weerwolfje

Eigenlijk heb ik dat natuurlijk al verteld, maar Bente was eveneens enthousiast. Toen ik vertelde dat er nog veel meer boeken over Dolfje Weerwolfje waren wilde ze ze allemaal meteen bestellen. Die vlieger gaat helaas niet op natuurlijk, maar in de tussentijd heb ik wel Dolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos besteld. Gezien onze ervaringen met Foeksia de miniheks verwacht ik dat deze minder eng is, maar voor de zekerheid ga ik deze eerst eens helemaal zelf lezen, voordat ik deze aan Bente ga voorlezen.

Overigens zijn er ook boeken van Dolfje Weerwolfje verkrijgbaar die sowieso geschikt zijn voor kleuters, zoals het samenleesboek ‘Waar is Noura?’ dat is uitgegeven in de serie AVI-lezen met Paul van Loon.

Bestel Boze drieling op bol.com

Bestel Boze drieling op Libris.nl (en steun zo verschillende boekhandels in Nederland)

Meer over kinderboeken voor kinderen van 6-10 jaar lees je hier.

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *