Woezel en Pip en hun kleine vriendje Lars
Voor baby's

Voorlezen aan baby’s. Waarom zou je dat doen?

Naast een kleuter van bijna vijf hebben wij ook een baby van een halfjaar oud. Een prachtig mannetje dat bijna altijd lacht. Met onze oudste zijn we heel vroeg begonnen met voorlezen. Simpele boekjes met plaatjes, waarbij we vaak een plaatje aanwezen en daar woordjes en geluiden bij maakten. Hoe oud ze precies was toen we daarmee begonnen weet ik niet meer precies, maar ze zal zeker niet ouder dan een halfjaar zijn geweest. Het voorlezen aan onze baby was zo’n succes dat het al snel in het naar-bed-gaan-ritueel ingepast werd. Eerst een boekje lezen, dan gaan slapen. Nu, bijna vijf jaar later, doen we dat nog steeds zo. Eerst voorlezen, dan gaan slapen. Het is iets waar beide partijen eigenlijk niet meer zonder kunnen. Zonder verhaaltje kan Bente niet slapen, en voor ons gevoel is de dag niet compleet wanneer we niet voorgelezen hebben. Met Lars zijn we inmiddels ook begonnen met voorlezen. Baby-boekjes van Bente zijn afgestoft en er zijn een aantal nieuwe boekjes aangeschaft of hebben we als kraamcadeau gekregen. Ook Lars vindt het geweldig. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over voorlezen aan baby’s. Want voorlezen aan baby’s heeft grote voordelen.

De voordelen van voorlezen aan baby’s

Wie niets van kinderen af weet zal zich misschien afvragen waarom je in vredesnaam een baby zou moeten voorlezen. Een baby begrijpt de woordjes immers nog niet, kan nog niet een tractor van een badeend onderscheiden en krijgt al helemaal geen verhaallijn mee. Dat mag dan wel waar zijn, maar toch heeft het voorlezen aan baby’s een heleboel voordelen. Dat zijn niet alleen maar voordelen die ik heb bedacht, maar waar ook onderzoek naar gedaan is en wat bewezen voordelen zijn. Ik som even een aantal voordelen op:

 • Voorlezen aan baby’s is goed voor de taalontwikkeling
 • De communicatieve vaardigheden van je baby worden gestimuleerd door voor te lezen
 • Baby’s leren dingen begrijpen dankzij voorlezen
 • De fantasie van je kindje wordt gestimuleerd
 • Voorlezen geeft je baby betere leervaardigheden
 • Voorlezen zorgt voor een betere relatie tussen jou en je kindje

Zelf zou ik hier nog een aantal voordelen aan toe willen voegen:

 • Voorlezen kan troost bieden op het moment dat je kindje verdrietig is
 • Indien er oudere broertjes of zusjes aanwezig zijn kan voorlezen een manier zijn waarop je even iets doet met het alle kinderen samen
 • Door voor te lezen leert je kindje andere werelden kennen, stap voor stap en op z’n eigen tempo

Wat zijn leuke boekjes voor baby’s?

Woezel en Pip en hun kleine vriendje LarsEr zijn een heleboel leuke boekjes voor baby’s te vinden. Bijvoorbeeld knisperboekjes, waar ze ook zelf mee kunnen spelen wanneer ze in de box liggen, of flapboekjes, waarbij je moet kijken wat er achter een flapje zit. Een aantal boekjes waar ik zelf heel enthousiast over ben omdat Lars er leuk op reageert zijn de volgende boekjes:

 • Milo ziet de wereld in zwart-wit – Rowena Blyth (omdat baby’s in eerste instantie alles in zwart-wit zien)
 • Mijn eerste koffertje – Pieter Gaudesaboos (heeft ook echt de vorm van een koffertje)
 • Woezel en Pip en hun nieuwe vriendje * (Dit is een gepersonaliseerd boek, waardoor je de naam van je eigen kindje op de plaats van het sterretje kunt zetten. Zodra ze iets ouder zijn zullen ze heel verbaasd en blij zijn wanneer het nieuwe vriendje van Woezel en Pip hun eigen naam blijkt te hebben!)
 • Maar uiteraard zijn er nog veel meer leuke boekjes voor baby’s.

Ik ben ook erg benieuwd naar de ervaringen van andere ouders. Lees jij voor aan je baby (of heb je dat gedaan toen je kindje nog een baby was)? Wat voor soort boekjes waren bij jouw kindje favoriet? Wat vind jij het allergrootste voordeel aan voorlezen? Laat je het weten in een reactie?

Hier lees je over andere prentenboeken die besproken zijn op De Kinderboekenkoffer.

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *