Voor kleuters

Het mooiste christelijke kinderboek: Niemand is zoals jij – Max Lucado

Max Lucado niemand is zoals jijChristelijke kinderboeken. Je hebt er iets mee, of je hebt er niks mee. Of in mijn geval: het is per boek verschillend of ik er iets mee heb. Zelf vind ik bij sommige christelijke kinderboeken het er iets te dik bovenop liggen. Zo’n boek schuif ik al snel aan de kant. Het mooiste christelijke kinderboek dat ik in de kast heb staan is echter wel echt een plaatje, en is ook mooi als je niets met het christendom hebt. Het boek bevat namelijk een mooie boodschap, namelijk: dat iedereen even uniek en even waardevol is, niet alleen als je heel knap of talentvol bent, maar ook juist als je dat niet bent. De één is niets meer waard dan de ander. Ik heb het natuurlijk – voor de kenners, en dat zijn er een hoop want er zijn al meer dan 100.000 exemplaren verkocht – over ‘Niemand is zoals jij‘ van Max Lucado. Zelf heb ik de speciale editie met 3D-illustraties en pop-ups in de kast staan, die het boek nog mooier maakt.

Waar gaat ‘Niemand is zoals jij’ over?

In Niemand is zoals jij maak je kennis met een gek volkje: de Nerflanders. De Nerflanders zijn kleine mensjes, gemaakt van hout. Alle Nerflanders zijn gemaakt door dezelfde houtsnijder, namelijk Eli. Die Nerflanders hebben een eigenaardige manier van doen. Ze plakken namelijk stickers op elkaar. Een gouden ster plakt een Nerflander op iemand die hij mooi, knap of getalenteerd vindt. Een grijze stip daarentegen wordt geplakt op Nerflanders die niet zo talentvol zijn. Nerflanders bij wie de dingen vaak mislukken, bij wie hun verf afbladdert of bij wie de hout knoestig is. Eén van de Nerflanders die onder de grijze stippen zit, is Wout. Wout doet altijd heel hard zijn best, maar wat hij ook probeert, het lukt nooit goed genoeg. Op een dag ontmoet Wout een bijzondere Nerflander: Lucia. Lucia is de enige die geen grijze stippen, maar ook geen gouden sterren draagt. Bij haar blijven de stickers simpelweg niet plakken. Wout is benieuwd hoe dat kan. Lucia vertelt dat ze elke dag naar Eli gaat, de houtsnijder die haar gemaakt heeft. Wout is het zat dat er steeds stippen op hem geplakt worden, en besluit ook naar Eli te gaan. Daar hoort hij hoe het kan dat de stickers niet op Lucia blijven plakken: Omdat zij besloten heeft dat zij het belangrijker vindt wat Eli, haar maker, van haar vindt dan wat de Nerflanders van haar vinden, blijven de stickers niet plakken. ,,De stickers blijven alleen plakken als je dat zelf wilt”, zegt Eli.

Hier lees je over andere prentenboeken die besproken zijn op De Kinderboekenkoffer.

Het mooiste christelijke kinderboek

Max Lucado niemand is zoals jijUiteraard valt de parallel met het christelijk geloof heel duidelijk uit het boek op te maken, maar zonder dat dit enorm stoort. De vriendin van wie ik dit boek kreeg als kraamcadeau noemde het daarom ook een ‘verkapt christelijk boek’, en dat vind ik eigenlijk wel een goede benaming. Door de prachtige illustraties én de boeiende pop-ups in het boek kun je als kind blijven kijken naar de plaatjes. En dat maakt het voor mij het mooiste christelijke kinderboek wat ik ooit heb gelezen/gezien.

Wat vindt Bente van ‘Niemand is zoals jij’?

Bente is met name enthousiast over de pop-up plaatjes. Vooral het plaatje waarbij je de raampjes van het huisje van de houtsnijder kunt openen is favoriet. Het verhaal spreekt haar ook wel aan. Ze herkent het gedrag van de Nerflanders (als in: ze ziet in dat mensen elkaar beoordelen op hoe ze eruit zien en wat ze kunnen) maar vindt zelf ook dat iedereen even belangrijk is en dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet. Dat die boodschap bij haar blijft hangen vind ik erg belangrijk en ik ben dan ook blij dat ze die boodschap zelf uit dit boek heeft weten te halen.

Bestel Niemand is zoals jij op bol.com

Bestel Niemand is zoals jij op Libris.nl (en steun zo verschillende boekhandels in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *