Rover gezocht Udo Weigelt
6-10 jaar

Rover gezocht – Udo Weigelt

Rover gezocht Udo WeigeltAl een hele tijd stond het boek ‘Rover gezocht‘ van Udo Weigelt in onze kinderboekenkast. Ik had het boek cadeau gekregen, maar omdat ik inschatte dat dit boek nog niet geschikt was voor onze vierjarige bleef het er maar wat staan. De laatste tijd ben ik echter zelf wat meer aan het kinderboeken lezen geslagen, zonder dat ik daar per sé bij voorlees. Ook wel eens lekker, om jezelf gewoon in een verhaal te verliezen zonder dat je daarbij gestoord wordt 😉

Waar gaat Rover gezocht over?

In Rover gezocht maken we kennis met Finn, de jonge stalknecht van het koninkrijk Ignazië. Ignazië is een piepklein eilandje ergens temidden van een grote rivier. Het is zo klein dat er maar een handjevol mensen wonen, niet meer dan in een gemiddelde schoolklas. Er is een koning, die het regeren van het land als een zeer ernstige taak beschouwd en daar zo nu en dan flink van moet bijkomen (hij slaapt veel), een prinses die meent dat ze arrogant moet doen, een bakkersvrouw die de heerlijkste taarten bakt, dokter Janus, die tevens de schoolmeester van het eiland is, en wachtmeester Ravenhorst. Wachtmeester Ravenhorst heeft een probleem. Op het eiland is namelijk geen misdaad. Iedereen leeft in vrede en harmonie samen en als gevolg daarvan heeft wachtmeester Ravenhorst al jaren niets te doen. En van nietsdoen, daar word je ziek van. Finn besluit dat er een rover gezocht moet worden. Een rover, waar wachtmeester Ravenhorst op kan jagen, maar die verder de harmonie op Ignazië niet verstoort. Finn besluit op pad te gaan naar het Noordrijk, waar een gemene hertog heerst. Onderweg komt hij kraaienheksen tegen, amateuristische rovers, rovers die geen rover meer willen zijn én een heel bijzonder rovermeisje. Tijdens zijn zoektocht wordt Finn bijgestaan door een bijzondere libelle van goud. Lukt het Finn een geschikte rover te vinden? Of verandert het doel van zijn reis gedurende de zoektocht..

Hier vind je meer artikelen voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar.

Wat vind ik van Rover gezocht?

Toen ik de flaptekst las was ik niet direct enthousiast. Op de één of andere manier word ik niet heel gemakkelijk enthousiast van draken, tovenaars en dieren met menselijke eigenschappen (afgezien van de boeken over Harry Potter weliswaar). Het boek is echter uitgegeven door uitgeverij Lemniscaat en mijn ervaring met de boeken van deze uitgeverij is eigenlijk altijd goed. Ik ben nog nooit een boek van deze uitgeverij tegengekomen wat echt bagger was. Eenmaal begonnen in het boek moest ik ook al snel mijn mening bijstellen. Rover gezocht is een lief verhaal, waarin thema’s als vriendschap, trouw en geheimen een belangrijk aandeel hebben. Finn is als personage erg goed neergezet. Je gaat van hem houden, al vanaf de eerste bladzijden waarin hij voorkomt. Dokter Janus is een geheimzinnige factor in het boek, evenals koning Ignaz. Je bemerkt bij beide personages dat er meer achter hen schuilgaat als wat je in eerste instantie ziet. Dat maakt nieuwsgierig om verder te lezen. Het verhaal eindigt met een oplossing voor het eerste probleem, maar eindigt open wat betreft een nieuw probleem. Je zou dus zeggen dat er een vervolg op het boek zou moeten komen, maar voor zover mij bekend is dat er nog niet. En dat is jammer, want Rover gezocht dateert al van 2013.

Bestel Rover gezocht bij bol.com

Bestel Rover gezocht bij Libris.nl (en steun zo verschillende Nederlandse boekhandels)

Bestel Rover gezocht bij Bazarow (en steun zo de boekensector in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de kinderboeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *