Wie doet dat toch? Job, Joris en Marieke
prentenboek, Voor kleuters, Voor peuters

Misdaad voor de allerkleinsten in Wie doet dat toch? van Job, Joris en Marieke

Wie doet dat toch? Job, Joris en MariekeMisdaad is nou niet direct een thema waar je aan denkt als je het hebt over boeken voor peuters en kleuters. Veel te eng, te bloederig, te spannend en bedenk nog maar meer redenen waarom je een peuter geen misdaad voor zou moeten schotelen. Dat misdaad en kinderen op jonge leeftijd toch samen kunnen gaan bewijzen Job, Joris en Marieke in hun whodunit voor kinderen: Wie doet dat toch? Het ontwerptrio – dat voor hun film ‘Kop op’ bekroond is met een International Emmy Kids Award – bracht in 2016 het boek uit. Sindsdien hebben wij het thuis al vele malen voorgelezen.

Waar gaat Wie doet dat toch? over?

In deze whodunit wordt er in een anders zo rustig plaatsje maar op los vernield. Het ene na het andere object wordt het slachtoffer van een onverbiddelijke vandaal. Alles wat kapot kan, gaat kapot. Zo kan dit niet langer, vinden de mensen in het dorp. Maar wie heeft nou zoveel vernield? Wie zou nou zoiets doen? Het blijkt niet moeilijk erachter te komen wie zich schuldig heeft gemaakt aan deze vernielingen. Het blijkt wel moeilijk om de vandaal te stoppen. Ondanks dat een heldhaftige politieagent de schuldige achter de tralies zet, blijft de vandaal maar dingen slopen. Twee vlijmscherpe tanden helpen hem daarbij. Hoe moet dit probleem nou opgelost worden? Het antwoord blijkt simpeler dan gedacht.

Meer over prentenboeken lees je hier!

Wat vind ik van dit kinderboek?

Kinderlijk eenvoudig en in zijn eenvoud ijzersterk. De illustraties zijn simpel maar doeltreffend. Het feit dat we dit boek keer op keer hebben voorgelezen bewijst maar eens dat Wie doet dat toch? erg goed ligt bij de doelgroep. Ik zou zeggen, geschikt voor kinderen van ongeveer 3-4 jaar. Voor wat oudere kinderen wordt het al snel wat flauw.

Wat vindt Bente van deze whodunit?

Bente moet er om lachen. Dat is een criterium dat erg belangrijk is op deze leeftijd. Het boek leert haar een aantal wijze lessen. Dat je met fatsoen heel ver komt bijvoorbeeld. En dat je jezelf niet populair maakt als je dingen vernielt. De poppetjes in het verhaal zien er volgens haar grappig uit.

Bestel Wie doet dat toch? bij bol.com

Bestel Wie doet dat toch? bij Libris.nl (en steun zo verschillende boekhandels in Nederland)

Bestel Wie doet dat toch? bij Bazarow (en steun zo de boekensector in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de kinderboeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *