Alfabet Charlotte Dematons
10-14 jaar, 14+, 6-10 jaar, Klassiekers, Voor kleuters, Voor peuters

Alfabet van Charlotte Dematons: in één woord magistraal!

Alfabet Charlotte DematonsVan sommige kinderboeken wéét je gewoon dat je die moet hebben. Niet als E-book, niet geleend van de bibliotheek, maar fysiek in je eigen boekenkast. Omdat je weet dat je het boek regelmatig uit de kast zult pakken. Of omdat je weet dat het bij het hele gezin in de smaak gaat vallen. Alfabet van Charlotte Dematons is zo’n boek. Na het prachtige Nederland (wat we hier in huis regelmatig erbij pakken) werd het de hoogste tijd voor een nieuw boek vol illustraties waar je naar kunt blijven kijken. Toen ik ook nog eens dit interview in Trouw las wist ik het zeker. Die boekenbonnen die ik nog had liggen moesten aan Alfabet besteed worden.

Waar gaat Alfabet van Charlotte Dematons over?

Alfabet heeft dan wel geen tekst, het barst van de woorden. Iedere letter uit het alfabet heeft een dubbele pagina gekregen. Op die dubbele pagina staan louter woorden uitgebeeld met die letter. Zodoende zijn er 26 dubbele pagina’s waar zo’n drieduizend woorden in verwerkt zitten. Kinderen die nog niet kunnen lezen leren hun woordenschat enorm uitbreiden.

Neem bijvoorbeeld de letter G. In een Grot zit een Grizzlybeer, die van de Gelaarsde kat Gerbera’s krijgt aangeboden. Zijn been zit in het Gips. Hij kijkt toe hoe een Gordeldier en een Gans een potje Ganzenbord aan het spelen zijn. Even verderop speelt een Gnoe op een Gokkast en van de Glijbaan glijden Garnalen. Maar wacht eens even, wat doet dat Skelet daar? Natuurlijk, dat is geen Skelet, maar een Geraamte! En hoe zit het dan met die Wereldbol? Dat is natuurlijk een Globe! Niets is aan het toeval overgelaten en dat maakt dat het boek zo meesterlijk in elkaar zit. Niet voor niets werkte Charlotte Dematons jaren aan dit boek.

Een leuk zoekelement is dat er op iedere pagina een dief de letter meeneemt én nog een voorwerp van de pagina steelt. Waarom deze dief dat doet, wordt op het einde van het boek duidelijk.

Meer over prentenboeken vind je hier!

Woordenschat uitbreiden met Alfabet

Alfabet mag dan wel een kinderboek heten, in principe is het boek voor alle leeftijden leuk. Ikzelf kan me ook tijden vermaken met het zoeken naar verbanden, verwijzingen en geintjes. Waar een kind louter de objecten zal herkennen (een Pleister, een Pompoen, een Pastinaak, een Piraat, een Pandabeer enzovoorts), zie je als volwassene net een beetje meer. Dat de Pandabeer een Piercing heeft bijvoorbeeld. En dat de verpakking van de Popcorn een illustratie heeft van Pop-art. Dat zowel bij de letter F als de P Patat (of juist Friet) is te zien. Of dat bij de verschillende uiltjes bij de U uiteraard ook Meneer de Uil van de Fabeltjeskrant afgebeeld is. Dat Johann Sebastian Bach piepklein is afgebeeld in de Bibliotheek bij de letter B. Er zijn op die manier talloze verwijzingen naar kunst en cultuur.

Bovendien toetst het boek ook mijn eigen woordenschat. Want als ik bij de letter W een slak Wijn zie drinken, dan is die slak onmiskenbaar niet een slak. Maar wat is het dan wel? Gelukkig is er – voor als je er echt niet uit komt – een website waar je alle woorden kunt vinden. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik pas op die website mag kijken als ik het na een dag nadenken (EN NIET GOOGLEN) het woord nog niet weet. Bij de slak kon ik er maar niet opkomen dus ik zocht het op: Wijngaardslak. Tsjah, daar was ik zelf nooit opgekomen.

Een kinderboek waar je uren en uren aan kunt besteden en wat over twintig jaar nog leuk is. Zo compleet, zo uitgebreid en zo ontzettend mooi geïllustreerd. Het zou me verbazen als het magistrale Alfabet geen Penseel wint dit jaar.

Bestel Alfabet bij bol.com

Bestel Alfabet bij Libris.nl (en steun zo verschillende boekhandels in Nederland)

Bestel Alfabet bij Bazarow (en steun zo de boekensector in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de kinderboeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *