De Gorgels en het geheim van de Gletsjer
6-10 jaar

De Gorgels en het geheim van de Gletsjer – Bobba en Melle gaan opnieuw de strijd aan met vieze stinkwezens

De Gorgels en het geheim van de GletsjerEen tijdje geleden las ik het eerste deel van De Gorgels voor aan Bente. Het maakte ons een beetje verliefd op die pluizige bolletjes wol met armpjes en beentjes, die waken over kinderen en ervoor zorgen dat zij niet ziek worden. Vol goede moed begon ik deel twee – De Gorgels en het geheim van de gletsjer – voor te lezen, maar dat was even een stap te ver. Misschien was het niet heel handig om voor te lezen over wezentjes die je ziek willen maken zo aan het begin van de uitbraak van het Corona-virus 😉 In ieder geval hebben we het boek weer even aan de kant gelegd om voor te lezen. Zelf heb ik het boek inmiddels wel gelezen. Ik wilde er zeker van zijn dat ik dit boek al geschikt acht voor Bente voordat we een tweede poging doen.

Waar gaat De Gorgels en het geheim van de gletsjer over?

In De Gorgels en het geheim van de gletsjer gaat Melle met zijn zusje Limoni en hun ouders op vakantie naar de bergen, waar vrienden van Melle’s ouders wonen. De waakgorgels Bobba en Belia zijn stiekem meegereisd. Dat gaat allemaal goed, totdat Limoni Belia kwijtraakt. Een akelige stank verraadt dat Belia moet zijn meegenomen door Kotsbalgers (een grotere variant van de brutelaar, die nog meer stinkt en nog gemener is). Melle en Limoni willen koste wat kost Belia redden, en krijgen daarvoor hulp van Katja, het meisje bij wie zij in huis logeren. Zij mag dan wel geen superogen hebben, ze kent de bergen wel op haar duimpje en die kennis blijkt enorm nuttig te zijn. Niet alleen Katja is van grote hulp, ook een groep berggorgels mengt zich in het verhaal. Er zijn namelijk ook twee berggorgels ontvoerd door de Kotsbalgers. De verwachtingen rusten zwaar op Melle’s schouders. Hij is immers degene die eerder (in het eerste deel) de gorgels heeft gered van een leger Groenlandse brutelaars. Zou het hem weer lukken om een leger gevaarlijke wezens te verslaan?

Wat vind ik van De Gorgels en het geheim van de gletsjer?

Dat er een vervolg moest komen op het eerste deel van De Gorgels was al duidelijk toen bleek dat niet alleen Melle, maar ook zijn zusje Limoni superogen heeft. Verandering van omgeving, verandering van vijanden én verandering van belangrijke bijpersonen blijken de kracht van het vervolg op het succesvolle eerste deel. De hoofdpersonen, Melle en Bobba, staan wederom als een huis. Wanneer je het eerste deel gelezen hebt wordt het tweede deel enigszins voorspelbaar. Je voelt aan alles aan dat er een ‘Groot Plan’ moet komen om de Kotsbalgers te verslaan. Dat in dat Grote Plan gebruik wordt gemaakt van de dieren in de omgeving en hun voorspelbare gedrag, dat zie je ook aankomen, meer als in het eerste deel van De Gorgels. Of dat erg is? Ik denk van niet. Voor de doelgroep is dit wederom een fijn verhaal over wezentjes die je – of niet of wel – in je hart sluit.

Van De Gorgels zijn tevens twee prentenboeken verschenen: De Gorgels – Wereld van de Gorgels (over waar Gorgels vandaag komen en hoe ze leven) en De Gorgels – De Gorgels en de grote operatie.

Bestel De Gorgels en het geheim van de gletsjer bij bol.com

Bestel De Gorgels en het geheim van de gletsjer bij Libris.nl (En steun zo verschillende boekwinkels in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *