Paco en de hiphop Magali le Huche
Voor kleuters, Voor peuters

Paco en de hiphop – een beatboxend kinderboek

Paco en de hiphop Magali le HucheVeel van de kinderboeken met geluiden gaan over dierengeluiden. Je hoort een geit mekkeren, een koe loeien en een paard hinniken. Niets mis mee, maar na het zoveelste geluidenboekje met loeiende koeien heb je het wel een beetje gehad. In de bibliotheek kwam ik het geluidenboek Paco en de hiphop tegen. Kijk, dat is andere koek! Aan de hand van een verhaaltje over het hondje Paco maak je op een zeer kinderlijke manier kennis met de hiphopcultuur zoals die ontstaan is in The Bronx. Dit verhaal wordt ondersteund door verschillende geluidsfragmenten (zoals beatboxen en graffitispuiten) en delen van hiphopnummers. Paco en de hiphop is onderdeel van een serie geluidenboeken over muziek. Zo maakt Paco ook kennis met onder andere operamuziek, Afrikaanse muziek en disco.

Waar gaat Paco en de hiphop over?

In Paco en de hiphop van Magali Le Huche maakt het hondje Paco kennis met De Bronx Kids, een groepje coole kinderen die goed kunnen breakdancen. Daar wil Paco graag aan meedoen, en hij blijkt het ook nog eens goed te kunnen. Tijdens een dansbattle tussen de Dynamites en de Bronx Kids komt het er op aan. Wie het beste danst, heeft gewonnen. Dankzij de inzet van Paco maken de Bronx Kids een goede kans. Wie wint, krijgt niet alleen de eer, maar wordt ook nog eens uitgenodigd om tijdens een televisieshow op te treden.

Meer lezen over kinderboeken voor peuters doe je hier!

Wat vind ik van Paco en de hiphop?

Met een broer die jarenlang als rapper optrad ben ik geregeld op hiphopfeesten te gast geweest. Daar leerde ik dat hiphop meer is dan alleen muziek, het is een stroming, een levensstijl. Respect voor andere ideeën, culturen en manieren van leven krijg je wanneer je al van jongs af aan kennis leert maken met mensen die anders denken en leven dan jij. Muziek kan daar een verbindende factor in zijn. Dat heb ik van huis uit altijd meegekregen en dat geef ik mijn kinderen ook graag mee. Boeken kunnen daar ook zeker een belangrijke bijdrage in leveren en daar kun je al heel jong mee beginnen.

Ik vind Paco en de hiphop daarom ook een leuk boekje om mijn kinderen kennis te laten maken met een stroming die zij zo in het dagelijks leven waarschijnlijk niet heel snel tegen zullen komen. Het is geen hoogdravende kinderliteratuur, en ook de keuze voor de muziek had wat mij betreft beter (of in ieder geval bekender) gekund (maar dat zal wel een auteursrechtenkwestie zijn). Maar het past erg goed bij de leeftijd en geeft veel plezier doordat kinderen zelf de geluidsfragmenten kunnen starten.

Wat vindt Bente van Paco en de hiphop?

New York is natuurlijk een ver-van-je-bed-show voor Bente, maar de plaatjes maken wel duidelijk in wat voor omgeving het verhaal zich afspeelt. Bente vindt het geweldig om zelf op de knopjes te drukken zodat er een muziekje of een geluidsfragment start, en het beatboxen probeert ze zelfs na te doen. Ook na een keer of vijf voorlezen verveelt het boekje haar niet en ook wanneer er even geen tijd is om voor te lezen beluistert ze de fragmenten zelf. Wat haar betreft is dit boekje een blijvertje, maar helaas zal het toch terug moeten naar de bibliotheek. Het boekje is officieel bedoeld voor kinderen vanaf drie jaar, maar Bente is bijna vijf en zij vindt het ook nog leuk.

Bestel Paco en de hiphop op bol.com

Bestel Paco en de hiphop op Libris.nl (en steun zo verschillende boekwinkels in Nederland)

Bestel Paco en de hiphop op Bazarow (en steun zo de boekensector in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *