En dat doen we dus - Leo Timmers
Voor kleuters, Voor peuters

En dat doen we dus – Leo Timmers

En dat doen we dus - Leo TimmersEen prentenboek dat ik zo mogelijk al een keer of honderd heb voorgelezen is ‘En dat doen we dus’ van Leo Timmers, met tekst van Jean Reidy en bewerking door Bart Moeyaert. Ik kocht het boek enkele jaren geleden toen mijn dochter nog heel klein was. Ik vond dat – met een vader die in de bouw werkzaam is – er toch minstens één prentenboek in onze kast moest staan die over de bouw ging. De aanschaf van ‘En dat doen we dus’ is tevens mijn kennismaking met het werk van Leo Timmers geweest, van wie we inmiddels meer boeken in de kast hebben staan (lees hier bijvoorbeeld mijn recensie over Garage Gust).

Waar gaat ‘En dat doen we dus’ over?

In ‘En dat doen we dus’ krijgt de lezer een kijkje op de bouwplaats. In een tijdsbestek van één werkweek moet er iets gebouwd worden. Maar wat precies? Daar krijgt de lezer gaandeweg het verhaal een vermoeden van. Op maandag zien we een een woeste, rommelige bouwplaats, compleet met olievaten en oude autobanden die wegzinken in de modder. Gelukkig is de baas er, want zij heeft een plan. Op dinsdag ziet de bouwplaats er al een stuk opgeruimder en netter uit. De grond wordt vlak gemaakt en de eerste bouwwerken schieten als paddestoelen uit de grond. Woensdag komt er een truck wat spullen afleveren. We zien plantjes, verf, graszoden, en waar zou die buis voor zijn? Donderdag wordt er al wat meer duidelijk over wat er precies gebouwd wordt. Er moet alleen nog wel heel veel gebeuren. Op vrijdag komen de puntjes op de I. Maar wat zou het toch zijn dat er gebouwd is? Dat blijkt op zaterdag – voor iedereen een vrije dag – duidelijk te worden.

In het boek hebben een aantal dieren de hoofdrol: een olifant, giraffe, gorilla, krokodil en een muis. Geinig detail aan de muis is dat dát de baas is in het verhaal. Zo klein als ze is weet ze precies wat ze wil, en de grote krokodil, giraffe, gorilla en olifant voeren het uit.

Meer over prentenboeken lees je hier!

Wat vind ik van ‘En dat doen we dus’?

Het verhaal an sich vind ik erg leuk. Je blijft gedurende het hele boek nieuwsgierig over wat er nou precies gebouwd wordt. Gaandeweg zie je de bouwplaats steeds een beetje mooier worden en begin je vermoedens te krijgen over wat er nou gebouwd wordt en voor wie. Hier en daar zitten wat kleine geintjes verwerkt in de illustraties, zoals insecten die langsvliegen met spijkers in hun pootjes. De tekst is deels op rijm en er zit veel herhaling in de tekst, wat het voor kinderen herkenbaar maakt en aantrekkelijk om vaker voor te lezen. Desondanks vind ik de tekst niet heel sterk. Er had wat meer in kunnen zitten, wat mij betreft.

Wat vindt Bente van ‘En dat doen we dus’?

Het feit dat ik dit boek al zo’n honderd keer heb voorgelezen geeft wel aan dat dit boek een goede aankoop is geweest. Bente vindt met name de laatste dubbele pagina leuk, wat voor haar één grote zoekplaat is met al die dieren. Dat daar ook duidelijk wordt wat er nou eigenlijk precies gebouwd is, daar hoor je haar dan weer minder over. Misschien omdat ze dat na al die keren voorlezen allang weet. Nu Bente wat ouder wordt merk ik wel dat het boek minder in trek begint te raken. Ik zou het boek daarom zelf met name aanraden voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Daarna kunnen ze wel wat spannenders gebruiken.

Momenteel is ‘En dat doen we dus’ bij meerdere partijen niet leverbaar. Andere boeken van Leo Timmers vind je bij o.a.

bol.com

Libris.nl (Hier steun je met je aankoop verschillende boekwinkels in Nederland)

Bazarow (hier steun je met je aankoop tevens de boekensector in Nederland)

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *