Tiptoi
6-10 jaar, Voor kleuters

Tiptoi – het interactieve leersysteem – onze ervaringen

Tiptoi
Op haar vierde verjaardag kreeg Bente van ons een Tiptoi starterset cadeau. Het leek ons een goede investering, een cadeau waar ze nog jarenlang plezier van kon hebben en wat – dankzij de uitbreidingen die je erbij kunt kopen – ook steeds vernieuwend blijft. Dit cadeau bleek een schot in de roos. We zijn een jaar verder (hoera, Bente is volgende week jarig!) en hebben al veel plezier gehad van dit cadeau.

Wat is Tiptoi?

Tiptoi is een interactief speel-/leersysteem van Ravensburger. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Er zijn verschillende startersets verkrijgbaar. Die startersets hebben allemaal een Tiptoi pen. De startersets bevatten daarnaast een spel (wij kochten bijvoorbeeld het spel ‘mijn lichaam‘) of een boek (bijvoorbeeld ‘de avonturen van nijntje‘ of ‘mijn grote wereldatlas‘). Met de Tiptoi pen kun je alle producten van Tiptoi gebruiken, ook de boeken, spellen, quizzen en de globe die los verkrijgbaar zijn.

Als je met de pen op een afbeelding of tekst ‘tipt’, vertelt de pen je bijvoorbeeld spelinstructies, speelt de pen muziek of andere geluidsfragmenten af of geeft de pen je informatie over wat je op de afbeelding ziet. Per boek zijn er soms wel 900 verschillende geluidsfragmenten mogelijk! Door ‘elektronische intelligentie’ (dat ook weer ingewikkelder klinkt dan het is) kunnen kinderen steeds weer nieuwe mogelijkheden ontdekken en spellen opnieuw zelfstandig spelen of weer nieuwe informatie leren.

Verschillende boeken

Heb je eenmaal de Tiptoi pen in huis dan kun je vervolgens eindeloos de mogelijkheden uitbreiden met nieuwe boeken. Houd je kind erg van pony’s en paarden? Of wil je kind meer te weten komen over dinosauriërs? Dan zijn daar erg leuke boeken over te verkrijgen.

Eén van de boeken die wij in huis hebben is het boek ‘Ontdek de dieren van Afrika‘, geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar oud. Hier staan ontzettend leuke spellen in. Wanneer je op het spelletjesicoontje tipt, krijg je bijvoorbeeld verschillende dierengeluiden te horen, waarbij jij als speler moet raden welk dier dat geluid maakt. Maar laat je niet foppen, er zit ook het geluid van de safari-jeep tussen! Er zijn daarnaast tientallen dierengeluiden te horen, quizzen te spelen (bijvoorbeeld juist of onjuist) en enorm veel weetjes te beluisteren.

Ideaal cadeau

Het fijne van een Tiptoi als cadeau is dat je vervolgens de eerstkomende verjaardagen en pakjesavonden niet meer hoeft na te denken over een cadeautje. Je kiest gewoon iedere keer weer een Tiptoi-product! Zelfs wanneer je kind de pen even een tijdje niet gebruikt heeft.. Met een nieuw boek staat je kind vast weer te trappelen om alle nieuwe weetjes te ontdekken, geluiden te beluisteren en nieuwe spelletjes te spelen! Het enige nadeel van het apparaat is dat deze werkt op batterijen, maar mijn ervaring is dat als je goede kwaliteit batterijen hebt deze erg lang meegaan. Hoe lang precies durf ik je niet te vertellen, want wij hebben na een jaar nog altijd niet de eerste batterijen hoeven te vervangen, en dat terwijl de Tiptoi vaak gebruikt wordt!

En wat ook fijn is: ‘vroeger’ kostten alle boeken zo rond de twintig euro. Tegenwoordig zijn er ook pocketboeken verkrijgbaar, die met een prijs van zo’n twaalf euro een stuk fijner geprijsd zijn!

Wat vindt Bente van de Tiptoi?

Ik kan natuurlijk een product als deze nog zo leuk vinden, als Bente er niks aan vindt gebeurt er natuurlijk ook niks mee. Bente is echter heel blij met haar Tiptoi. Ze gebruikt hem bij vlagen. Soms verschillende dagen achter elkaar, dan weer een paar weken niet, en dan weer een tijdje heel intensief. Zeker op het moment dat ze weer een nieuw boek erbij heeft wordt de pen weer heel intensief gebruikt.

Heb jij ook een Tiptoi in huis? Welke boeken heb jij erbij? En wat vinden je kinderen ervan? Ik hoor graag je ervaringen!

SpeelgoedSpeelgoed

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *