Sara Snufje en de uitvindwedstrijd
prentenboek, Voor jongens, Voor kleuters, Voor meisjes

Sara Snufje en de uitvindwedstrijd

Sara Snufje en de uitvindwedstrijd
Als kind las ik vaak Donald Duck. Mijn favoriete personage was Willie Wortel, die de meest absurde, geestige, ingewikkelde en soms ook nog nuttige uitvindingen deed met zijn beste vriendje Lampje. Ik vind de ‘ouderwetse uitvinder’ nog altijd intrigerend. Het ‘eureka-moment’ wanneer er een briljant plan ontstaat, het eeuwige geknutsel om iets te laten werken, de mensheid vooruit helpen door middel van techniek: heerlijk! Ik vond het dan ook erg leuk dat onze dochter in de bibliotheek aan kwam zetten met Sara Snufje en de uitvindwedstrijd. Dit prentenboek van Pip Jones en Sara Ogilvie kwam eerder dit jaar uit bij Uitgeverij Lemniscaat.

Waar gaat Sara Snufje en de uitvindwedstrijd over?

Sara Snufje krijgt op een dag een uitnodiging voor een uitvindwedstrijd van Wim Wonder, secretaris bij de Bolleboosbond. Sara mag dan wel uitvinder zijn, ze heeft niet het vertrouwen dat ze kans van slagen heeft op deze wedstrijd. Veel van Sara’s uitvindingen mislukken namelijk. Haar grootvader weet haar te overtuigen toch te gaan. Samen met grootvader en Superkraai (Sara’s vogel) maken ze de reis naar Tech-eiland. Hier ontdekt Sara wie haar tegenstanders zijn, en waarvoor ze strijden: het erelidmaatschap van de Bolleboosbond! Maar wat voor uitvinding zal Sara doen? Abbie Rijkaard (je kunt aan de hele uitstraling van het kind zien dat ze mega-verwend en mega-verwaand is) kaapt alle onderdelen voor Sara’s neus weg. Maar dan krijgt ze pech.. Een boormachine gaat stuk. Dat brengt Sara op een idee. De hele nacht werkt ze aan haar uitvinding, samen met Superkraai. Als Sara’s uitvinding uiteindelijk niet blijkt te werken, reageert ze zich af op Superkraai. En dat terwijl hij haar juist zo goed wilde helpen.

Op rijm geschreven

Lang niet alle verhalen die op rijm zijn geschreven doen er goed aan in rijmvorm te zijn. Je bemerkt dan vreemde zinsconstructies of overbodige woorden en zinnen, om het verhaal maar te laten rijmen. Sara Snufje en de uitvindwedstrijd is daar een goede uitzondering op. De tekst leest voor als een trein en de rijmelarij geeft de voorlezer een prettige cadans (wat ik zelf o zo prettig vind bij het voorlezen van een boek op rijm). En dat is erg knap voor een vertaling!

Meer over prentenboeken lees je hier!

Wat vind ik van Sara Snufje?

Dit is echt zo’n boek waarvan ik het jammer vindt dat de bibliotheek het terug moet hebben. Dit boek kun je honderd-en-één keer voorlezen zonder dat het saai wordt. Dat geldt zowel voor voorlezer als luisteraar. Rijmvorm zoals rijmvorm bedoeld is, geestige illustraties, een hoofdpersonage waar je stiekem een beetje van gaat houden en een tegenstander die je bij de eerste aanblik al wel kunt schieten: ik hou ervan! Het boek heeft twee belangrijke achterliggende boodschappen:

  • niet alles wat kapot is hoef je direct weg te gooien; je kunt het misschien nog repareren
  • vriendschap en samenwerking helpen je vaak vooruit.

En wat vindt Bente ervan?

Bente is over het algemeen erg nieuwsgierig van aard en ook techniek vindt ze nu al interessant. En met een vader die regelmatig aan het klussen is hanteert zij ook regelmatig de boormachine of ander gereedschap. In die zin kan zij zich dus wel identificeren met Sara Snufje. Bente houdt wel van verhalen op rijm dus dit verhaal doet haar zeker goed. Dat geldt ook voor de illustraties, want Bente vindt het ‘grappige plaatjes’.

Ben je op zoek naar meer verhalen met stoere meisjes in de hoofdrol? Lees hier meer over de boeken van Mo’s Daughters!

Sara Snufje en de uitvindwedstrijd is verkrijgbaar bij o.a.

bol.com

Libris.nl (Hier steun je met je aankoop verschillende boekhandels in Nederland)

Bazarow (Hier steun je met je aankoop de boekensector in Nederland)

Bookspot.nl

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *