De Wereld van de Gorgels
6-10 jaar, prentenboek, Voor kleuters

De wereld van De Gorgels – Jochem Myjer

Eerder schreef ik al over dat wij gek zijn op De Gorgels van Jochem Myjer en ook over het vervolg op het succesvolle eerste deel – De Gorgels en het geheim van de gletsjer – schreef ik inmiddels al een recensie. Maar eigenlijk ben ik in de verkeerde volgorde begonnen. Ik had namelijk beter kunnen starten met het prentenboek De wereld van De Gorgels. In dit boek lees je namelijk wat er aan het eerste deel vooraf ging.

Waar gaat De wereld van De Gorgels over?

In De wereld van De Gorgels word je als lezer meegenomen naar het Eiland, de plaats waar alle Gorgels wonen. Hier wordt tijdens een koude winternacht het gorgeltje Bobba geboren. Het gorgeltje Bobba is een bijzonder Gorgeltje. IJverig, leergierig en flitsend snel. En dat zijn goede eigenschappen voor een gorgel, eigenschappen die ze goed kunnen gebruiken als ze eenmaal waakgorgel over een Mensenkind zijn! Bij meester Mokka leert Bobba alles over brutelaars, die nare wezens die het leuk vinden om kinderen ziek te maken, maar ook over de bijzondere krachten die Gorgels hebben.

Omdat Bobba zo goed zijn best doet op de gorgelschool, mag hij als één van de eerste gorgeltjes naar de Waakgorgelschool. Daar leert hij nog meer belangrijke zaken, zoals stokvechten. Tijdens het uitreiken van het Waakgorgeldiploma krijgt Bobba ook de gegevens van het mensenkind uitgereikt waarover hij zal gaan waken. Het is Melle. Melle lijkt een doodnormaal jongetje, maar de Grijze Gorgel waarschuwt Bobba alvast: Melle zou wel eens superogen kunnen hebben.

Zodra de R in de maand zit is het tijd voor Bobba om voor het eerst naar het vasteland te gaan om over Melle te gaan waken. Hij doet stinkend hard z’n best, totdat het weer mei wordt en de R niet meer in de maand zit. Dan vertrekt Bobba weer, om de zomerperiode door te brengen met zijn familie op het Eiland.

Wat vind ik van dit prentenboek?

Wij hebben eerst de twee leesboeken over De Gorgels (voor)gelezen. Het prentenboek De wereld van De Gorgels kocht ik pas veel later. Waarom? Geen idee eigenlijk. Misschien omdat het me een beetje overbodig leek? Omdat je de leesboeken prima los van het prentenboek zou kunnen lezen? Toch vind ik het prentenboek een leuke toevoeging op de leesboeken. Ze geven net een beetje meer duiding over wat Gorgels nou eigenlijk precies doen. Als ik de kans had gehad om opnieuw te beginnen in de boeken van de Gorgels was ik echter wel met dit boek begonnen, en was ik het niet pas gaan voorlezen na het voorlezen van de leesboeken. Als je de leesboeken namelijk gelezen hebt dan weet je eigenlijk het meeste wel wat er in dit prentenboek staat. Ben je een Gorgel-groentje? Begin dan zeker met De wereld van De Gorgels. Heb je de overige boeken al gelezen? Dan kun je deze in principe wel overslaan.

Meer over prentenboeken lees je hier!

Wat vindt Bente van het Gorgel-prentenboek?

Bente kreeg De wereld van De Gorgels op haar verjaardag en daar was ze maar wat blij mee. Ze vond het vooral leuk om te zien waar de Gorgels nou eigenlijk precies woonden. Dát wordt namelijk visueel niet heel duidelijk gemaakt in de leesboeken over De Gorgels. Ze vroeg zich altijd al af hoe zo’n hol er nou eigenlijk uitzag, en nu weet ze dat. Verder vond ze het jammer dat het boek in één avond voorlezen uit was, dus dat zegt denk ik wel genoeg!

De wereld van De Gorgels is verkrijgbaar bij o.a.

bol.com

Libris.nl (hier steun je verschillende boekwinkels in Nederland met je aankoop)

Bookspot.nl

BookSpot de online boekenwinkel

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *