Het briljante bloemen boek
6-10 jaar, informatieve kinderboeken, prentenboek, Voor kleuters

Besproken kinderboeken in juli

Sinds vorige maand kun je tegen het einde van iedere maand een korte terugblik vinden op mijn kinderboekenblog De Kinderboekenkoffer van de besproken kinderboeken van de afgelopen maand. Zo hoef je niet eindeloos te scrollen en kun je direct zien welke recensies je graag wilt lezen. Deze maand schreef ik over 8 kinderboeken en een interactief leersysteem recensies. Benieuwd over welke kinderboeken ik schreef? Dit zijn mijn besproken kinderboeken van juli:

Dolfje Weerwolfje Weerwolvenfeest – Paul van Loon

Op de school van Dolfje wordt een griezelfeest gehouden. Iedereen mag verkleed komen als zijn of haar favoriete monster. Voor het eerst hoeven Dolfje en Noura zichzelf niet te verstoppen voor hun klasgenootjes tijdens volle maan, maar kunnen ze gewoon naar een schoolfeestje. Tijdens het feestje komt Dolfje er achter dat ze met een groot probleem zitten. Om tien uur moeten namelijk alle maskers af. En laat dat bij Dolfje en Noura nou niet gaan… Gelukkig is Timmie altijd behulpzaam en bereid om Dolfje te helpen wanneer hij in de problemen zit. Maar of Timmie deze keer op tijd is om Dolfje en Noura te helpen?

Dolfje Weerwolfje Weerwolvenfeest

Het briljante bloemen boek – Yuval Zommer

Van tevoren vroeg ik me af of er over bloemen en planten net zoveel leuke weetjes te vertellen waren als over de insecten in Het bijzondere beestjes boek, maar dat is wederom ruimschoots geslaagd in Het briljante bloemen boek. Zo leer je in het boek over bijvoorbeeld tradities omtrent bloemen binnen verschillende religies en culturen, leer je welke planten giftig en mogelijk zelfs dodelijk zijn en leer je hoe het komt dat sommige bloemen niet lekker ruiken, maar juist enorm stinken. Het geheel is – zoals we van Yuval Zommer gewend zijn – een prachtig geïllustreerd kleurrijk geheel.

Het briljante bloemen boek

Paco en de hiphop – Magali Le Huche

Veel van de kinderboeken met geluiden gaan over dierengeluiden. Je hoort een geit mekkeren, een koe loeien en een paard hinniken. Niets mis mee, maar na het zoveelste geluidenboekje met loeiende koeien heb je het wel een beetje gehad. In de bibliotheek kwam ik het geluidenboek Paco en de hiphop tegen. Kijk, dat is andere koek!

Paco en de hiphop Magali le Huche

Remi, het eenzame hondje – Richard Jones

In februari 2020 kwam bij Veltman Uitgevers het boek Remi, het eenzame hondje van Richard Jones uit. Bij de naam Remi moet ik altijd direct denken aan ‘Alleen op de wereld’ van de Franse schrijver Hector Malot. In dat boek gaat de vondeling Remi op zoek naar zijn afkomst. De naam Remi is voor het prentenboek Remi, het eenzame hondje ongetwijfeld niet toevallig gekozen. In het boek is het hondje namelijk op zoek naar de plek waar hij thuishoort. Zijn zoektocht brengt hem van het koude, donkere bos naar de drukke stad. Is dat de plek waar hij thuishoort? Voelt hij zich daar op zijn gemak? Of is er meer nodig om je thuis te voelen?

Remi, het eenzame hondje Richard Jones

En dat doen we dus – Leo Timmers

In ‘En dat doen we dus’ van Leo Timmers krijgt de lezer een kijkje op de bouwplaats. In een tijdsbestek van één werkweek moet er iets gebouwd worden. Maar wat precies? Daar krijgt de lezer gaandeweg het verhaal een vermoeden van. Op maandag zien we een een woeste, rommelige bouwplaats, compleet met olievaten en oude autobanden die wegzinken in de modder. Gelukkig is de baas er, want zij heeft een plan. Op dinsdag ziet de bouwplaats er al een stuk opgeruimder en netter uit. De grond wordt vlak gemaakt en de eerste bouwwerken schieten als paddestoelen uit de grond. Woensdag komt er een truck wat spullen afleveren. We zien plantjes, verf, graszoden, en waar zou die buis voor zijn? Donderdag wordt er al wat meer duidelijk over wat er precies gebouwd wordt. Er moet alleen nog wel heel veel gebeuren. Op vrijdag komen de puntjes op de I. Maar wat zou het toch zijn dat er gebouwd is? Dat blijkt op zaterdag – voor iedereen een vrije dag – duidelijk te worden.

En dat doen we dus - Leo Timmers

Geloof – ieder zijn eigen verhaal – Henk Linskens

In ‘Geloof – Ieder zijn eigen verhaal’ neemt een klein meisje je mee in haar gedachtenspinsels over geloven. Een verhaal is vaak de basis van een geloof ergens in. Iemand heeft je ooit een verhaal verteld, en jij besluit daarin te geloven, of je doet dat niet. Een knappe prestatie om in zo weinig woorden de essentie van geloven samen te vatten. Met mooie illustraties.

Geloof - Ieder zijn eigen verhaal - Henk Linskens

Tiptoi – het interactieve leersysteem – onze ervaringen

Een wat andere recensie dan anders, over de Tiptoi! Toch verdient deze een plaatsje op De Kinderboekenkoffer, omdat je met een Tiptoi gebruik maakt van verschillende educatieve boeken. Wij hebben de Tiptoi nu een jaar in huis. Wat zijn onze ervaringen?

Tiptoi

Sara Snufje en de uitvindwedstrijd – Pip Jones

Sara Snufje krijgt op een dag een uitnodiging voor een uitvindwedstrijd van Wim Wonder, secretaris bij de Bolleboosbond. Sara mag dan wel uitvinder zijn, ze heeft niet het vertrouwen dat ze kans van slagen heeft op deze wedstrijd. Veel van Sara’s uitvindingen mislukken namelijk. Haar grootvader weet haar te overtuigen toch te gaan. Samen met grootvader en Superkraai (Sara’s vogel) maken ze de reis naar Tech-eiland. Hier ontdekt Sara wie haar tegenstanders zijn, en waarvoor ze strijden: het erelidmaatschap van de Bolleboosbond! Maar wat voor uitvinding zal Sara doen?

Sara Snufje en de uitvindwedstrijd

De wereld van de Gorgels – Jochem Myjer

In De wereld van De Gorgels word je als lezer meegenomen naar het Eiland, de plaats waar alle Gorgels wonen. Hier wordt tijdens een koude winternacht het gorgeltje Bobba geboren. Het gorgeltje Bobba is een bijzonder Gorgeltje. IJverig, leergierig en flitsend snel. En dat zijn goede eigenschappen voor een gorgel, eigenschappen die ze goed kunnen gebruiken als ze eenmaal waakgorgel over een Mensenkind zijn!

De Wereld van de Gorgels

Benieuwd naar eerdere overzichten van besproken kinderboeken? Hier vind je de besproken kinderboeken van juni 2020.

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *