Kinderzwerfboekstation Damwâld
10-14 jaar, 6-10 jaar, Kinderzwerfboeken, Voor kleuters, Voor peuters

Kinderboeken gezocht voor Kinderzwerfboekstation in Damwâld!

Al een paar jaar ben ik betrokken bij een speeltuin in mijn dorp, Damwâld. We hebben het plan opgevat om de speeltuin, waarvan enkele speeltoestellen ‘op’ zijn, compleet te vernieuwen. Hiervoor zijn we druk bezig om fondsen aan te schrijven zodat we hopelijk over een jaar een prachtige nieuwe speeltuin hebben, waar de kinderen uit de buurt naar hartelust kunnen spelen. Zo tijdens de voorbereidingen van dit plan kregen we post van de NUSO, het platform voor speeltuinen. Samen met Jantje Beton stuurden ze alle speeltuinen die bij hun aangesloten zijn een pakket met maar liefst zeventig kinderboeken die zij hadden gekregen van Total. Bijvoorbeeld voor in een Kinderzwerfboekstation of om uit te delen.

Toen ik de begeleidende brief las raakte ik enthousiast over het Kinderzwerfboekstation. Door heel Nederland ‘zwerven’ er duizenden kinderboeken. Als je als kind een boek vindt, mag je deze meenemen, lezen, en vervolgens weer verder laten zwerven. Omdat ieder kind het verdient om toegang tot kinderboeken te hebben. Ook wanneer je niet dichtbij een bibliotheek woont. Omdat we nog invulling zochten voor onze deelname aan Burendag besloten we dat er in onze speeltuin een Kinderzwerfboekstation gaat komen. Via het Oranjefonds voor Burendag hebben we geld aangevraagd om een minibieb aan te schaffen. Tijdens Burendag op 26 september plaatsen we deze minibieb in de speeltuin.

Hoe werkt het Kinderzwerfboekstation?

Als stationschef van het Kinderzwerfboekstation doe ik mijn best om ervoor te zorgen dat het Kinderzwerfboekstation regelmatig wordt voorzien van ‘nieuwe’ kinderboeken voor kinderen van alle leeftijden. De boeken zijn voorzien van een sticker met daarop een code. Op de website van Kinderzwerfboek kun je deze code invullen om te zien waar het boek allemaal geweest is. Als je het boek gelezen heb kun je deze terug brengen naar de minibieb in de speeltuin, maar je kunt het boek ook verder laten zwerven. Bijvoorbeeld door het boek achter te laten in de trein, in de wachtkamer bij de tandarts of op de camping. Vind je ergens een boek met de sticker van Kinderzwerfboek? Dan mag je deze meenemen, lezen, en weer verder laten zwerven. Zo kan ieder kind in Nederland in aanraking komen met kinderboeken.

Wat als de boeken in de minibieb op zijn?

Als stationschef is het de bedoeling dat ik acties houd om de minibieb gevuld te houden. Dat kan bijvoorbeeld een inzamelingsactie zijn bij de plaatselijke rommelmarkt. Kinderen mogen ook zelf hun gelezen kinderboeken naar de minibieb brengen. In de minibieb zullen stickers aanwezig zijn die op de boeken geplakt kunnen worden. Via de website van Kinderzwerfboek kun je een code aanvragen.

Kinderboekenzwerfstation in Damwâld

Het Kinderzwerfboekstation is vanaf 26 september 2020 te vinden in de speeltuin aan de Lytse Loane 14 in Damwâld. Heb je boeken over die je wilt doneren voor het Kinderzwerfboekstation? De voorkeur gaat uit van kinderboeken van ná 2000, of absolute klassiekers zoals Pippi Langkous en Kruistocht in Spijkerbroek. Neem dan contact met mij op of kijk op de website van het Kinderzwerfboek. Het Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp.

Alhoewel ik erg enthousiast ben over het Kinderzwerfboek heb ik ook één kanttekening: breng als je de mogelijkheid hebt ook zo nu en dan een bezoek aan de Bibliotheek. Schrijvers van kinderboeken krijgen namelijk ook betaald voor uitleningen bij de Bibliotheek. Dat gaat om hele kleine bedragen. Voor alle boeken die gelezen worden via het Kinderzwerfboek krijgen zij niets betaald. In feite lopen kinderboekenschrijvers dus inkomsten mis als kinderen alleen maar boeken via het Kinderzwerfboekstations lezen. 

Boeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *