Katten sparen
prentenboek, Voor kleuters, Voor peuters

Katten sparen – Lorna Scobie

Voor mijn werk als tekstschrijver voor o.a. regionale kranten heb ik afgelopen zomer een aantal verzamelaars geïnterviewd. Ik vind verzamelaars fascinerend. Hoe kom je ertoe om van één thema alles wat los en vast zit te verzamelen? Waar begint zo’n verzameling? Hoe ver ga je om een object te bemachtigen? Kinderen beginnen vaak ook verzamelingen. Zo heeft mijn dochter een geheime verzameling veren. In het prentenboek Katten sparen van Lorna Scobie, dat afgelopen jaar werd uitgegeven door Lemniscaat, wil de hoofdpersoon graag katten sparen. Dikke katten, dunne katten, katten met stippen, pluizige katten, kortom: alle soorten katten. Maar hoe kom je nou aan katten?

Waar gaat Katten sparen over?

In Katten sparen wil de hoofdpersoon (die je overigens niet te zien krijgt en waarvan je ook geen idee hebt of het een hij of een zij is) graag katten sparen. Logisch natuurlijk, want wie houdt er nou niet van katten? Het boek begint met een stukje kaas. Muizen houden van kaas, en katten houden van muizen. Tot zover een logisch stukje oorzaak en gevolg. Maar dan dient zich een probleem aan. De hoofdpersoon vraagt zich daarom af of het eigenlijk wel verstandig is om katten te gaan sparen, wat gevolgd wordt door een grappig slot.

Meer over prentenboeken lees je hier!

Interactief voorlezen

Ik ben de laatste tijd meer bezig met interactief voorlezen, door bijvoorbeeld vragen te stellen aan mijn dochter die gaan over wat we in het boek zien of lezen. Dat levert vaak verrassende gesprekken op, en heeft zo nog veel meer (bewezen!) voordelen, zoals een betere taalontwikkeling, woordenschat en taalbegrip. Om die reden deel ik vanaf nu bij mijn artikelen over prentenboeken een aantal vragen die je aan je kind kunt stellen bij het voorlezen van het besproken boek.

Vragen die je aan je kind kunt stellen bij het voorlezen van Katten sparen:

  • Wat verzamel jij?
  • Hoe begin je een verzameling?
  • Welk dier zou jij willen verzamelen?
  • Hoe handig is het om levende dieren te verzamelen?
  • Hoe zou jij een muis vangen?
  • Hoe zou jij een kat vangen?
  • Wat kun je doen om muizen weg te jagen?
  • Waar zou je spullen voor je verzameling kunnen vinden?
  • Zou je veel geld uitgeven voor iets voor je verzameling?

Wat vinden we van dit prentenboek?

Katten sparen is een grappig boek voor iedereen die dol is op katten, en op verzamelen. Iedere keer als je de bladzijde omslaat is het een verrassing wat je op de volgende pagina aan gaat treffen, en dat maakt het onvoorspelbaar en grappig. De illustraties zijn eenvoudig en schattig, maar niet té (ik bedoel, katten zijn natuurlijk ook niet alleen maar schattig. Ze kunnen ook kittig, bazig en soms zelfs gemeen uit de hoek komen en dat geldt ook voor de katten in dit boek). De twist op driekwart zag ik als voorlezer niet aankomen, maar vond ik erg leuk.

BoekenBoeken

BoekenBoekenBoekenOp de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *