Vos is een boef - Daan Remmerts de Vries
prentenboek, Voor kleuters

Vos is een boef – Daan Remmerts de Vries

Over het algemeen komen vossen er niet al te best af in kinderboeken. Ze zijn sluw, gemeen en vreten alles op wat los en vast zit. Vooral vlees. Je kunt maar beter bij ze uit de buurt blijven. In het prentenboek ‘Vos is een boef‘, geschreven door Daan Remmerts de Vries, lijkt dat niet anders te zijn. Maar klopt dat wel? Is de vos wel slecht? Een boek die je de gelegenheid biedt om het eens met je kind over vooroordelen te hebben.

Waar gaat Vos is een boef over?

De allerlaatste Dodo komt collecteren voor dieren die met uitsterven worden bedreigd, zoals hijzelf. En nu hij het er zo over heeft, hij voelt zich ook niet zo lekker. Vos nodigt de Dodo bij hem uit om even uit te rusten. Als Wasbeer en Das even later kip komen eten vertrouwen ze het zaakje niet. Wat een grote kip! En wat doet die collectebus daar op het kastje? Wasbeer en Das weten het zeker, Vos moet wel iets slechts gedaan hebben. Ze gaan op onderzoek uit en menen allemaal belastend bewijsmateriaal te vinden. Maar is dat wel zo? Is Vos werkelijk een moordenaar?

Meer over prentenboeken lees je hier!

Kinderboek over vooroordelen

Het boek Vos is een boef biedt je als lezer de gelegenheid om het gesprek aan te gaan over vooroordelen. Vooroordelen zijn van alle tijden, maar het onderwerp lijkt de laatste jaren belangrijker te worden. Omdat (groepen) mensen die veel te maken hebben met vooroordelen dat niet zomaar meer over hun kant laten gaan en omdat er meer aandacht is voor mensen die ‘anders’ zijn (ik vind het BNN-programma ‘Ik durf het bijna niet te vragen’ hier een mooi voorbeeld van). Het is in ieder geval goed om al op jonge leeftijd stil te staan bij vooroordelen. Hoe komt het dat er vooroordelen zijn? Zijn vooroordelen erg? Daar kun je ook met kinderen hele mooie gesprekken over voeren.

Vragen die je aan je kind kunt stellen bij het voorlezen van Vos is een boef:

  • Waarom zouden Das en Wasbeer denken dat Vos de Dodo heeft vermoord?
  • Zijn alle vossen gemeen?
  • Waarom is het onaardig van Das en Wasbeer dat ze Vos ergens van beschuldigen?
  • Weet jij wat een vooroordeel is?
  • Heb jij wel eens te maken met vooroordelen?

Wat vinden wij van Vos is een boef?

Toen ik Vos is een boef voorlas aan Bente kon ik merken dat ze het ongemakkelijk vond dat Das en Wasbeer Vos ergens van beschuldigden. Maar ze begreep wel waarom. De verdenkingen richting Vos waren niet de minsten en die waren – naar het leek – ook wel te onderbouwen. Dat Wasbeer en Das het uiteindelijk niet bij het rechte eind hadden luchtte haar op. De Dodo vond ze erg grappig, vooral toen deze liet zien dat het helemaal niet zo best met hem ging. Dat zag er erg grappig uit. Zelf vond ik het een erg mooi boek – het kreeg afgelopen week niet voor niets een Vlag en Wimpel – waarvan ik de plottwist erg leuk vond. Ik denk dat als er aanleiding voor is ik dit boek nog wel vaker uit de kast ga pakken, omdat het je helpt een gesprek over vooroordelen op gang te krijgen.

Vos is een boef is te koop bij de boekhandel en via

bol.com

Libris.nl (hier steun je met je aankoop verschillende boekhandels in Nederland)

Bazarow (hier steun je met je aankoop de boekensector in Nederland)

Bookspot

We mogen weerWe mogen weer

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *