Durf te schrijven - carry slee
Zelf kinderboek schrijven

Durf te schrijven! – Carry Slee

In mijn jongere jaren verslond ik boeken van Carry Slee. Vooral de tienerboeken zoals Spijt, Paniek, Pijnstillers, Kappen! en Razend heb ik veel gelezen, maar ook de boeken over De kinderen van de Grote Beer. Wat ik goed vond aan de boeken van Carry Slee was met name de laagdrempeligheid. Je hoefde niet een zeer geoefende lezer te zijn om deze boeken te kunnen lezen. Bovendien spraken de onderwerpen me aan op die leeftijd. Pesten, rouw, zinloos geweld, drugs; het zijn allemaal thema’s die ik als tiener interessant vond. Carry Slee is voor mij een voorbeeld, een succesvolle kinderboekenschrijfster waarvan ik denk dat er een hoop te leren valt. Dus toen Carry Slee vorig jaar het boek Durf te schrijven! uitgaf, met daarin inspirerende schrijftips en -opdrachten, kocht ik het boek direct.

Ik heb er op mijn blog geen geheim van gemaakt dat het mijn droom is om ooit een kinderboek te schrijven en uit te geven. De eerste stappen om die droom te verwezenlijken heb ik inmiddels gemaakt, er staan nu zo’n 6500 woorden op papier. Die eerste stappen heb ik deels te danken aan Durf te schrijven! van Carry Slee. Soms heb je iemand nodig die je net even die aanmoediging geeft die je nodig hebt om van start te kunnen gaan met iets.

Waar gaat Durf te schrijven! over?

Carry Slee is natuurlijk een succesvol kinderboekenschrijfster. En met succes komen vragen. Door de jaren heen kreeg Carry het druk met het beantwoorden van vragen van mensen die ook graag kinderboeken wilden schrijven. Over haar schrijfproces, over het uitgeven van boeken, over hoe je sterke personages neerzet of wat je moet doen als je vastzit in je schrijfproces. Op een gegeven moment besloot Carry al haar kennis over het schrijven van kinderboeken te bundelen en daar maakte ze Durf te schrijven! van. In dit boek leer je de belangrijkste schrijflessen van Carry aan de hand van schrijfopdrachten maar ook anekdotes over haar eigen schrijfwerk. Daarin is ze goudeerlijk, bijvoorbeeld over hoe ze een verhaaltje aan haar eigen kinderen voorlas wat ze zelf tamelijk briljant vond, maar hoe haar kinderen dachten: ‘waar heeft ze het allemaal over’? Ze had veel te veel willen vertellen in één verhaal, waardoor haar kinderen de rode draad zomaar kwijt waren.

Het boek is voorzien van (zeer) geestige illustraties van Aimée de Jongh. In de illustraties wordt de draak gestoken met Carry en daar leer je als lezer van dat Carry ook maar gewoon een mens is en ze ook vaak genoeg fouten maakt.

De schrijfopdrachten

In Durf te schrijven! staan een aantal leuke schrijfopdrachten die je helpen een betere schrijver te worden. Je oefent bijvoorbeeld met het schrijven als ‘alwetende verteller’ of juist met het schrijven vanuit het ik-perspectief, hoe je er in een tekst voor kunt zorgen dat de stemming volledig omslaat, je laat je personage wraak nemen en zo zijn er nog tal van leuke opdrachten. Die opdrachten hoef je natuurlijk niet allemaal volledig uit te schrijven, je kunt ze ook in je hoofd uitvoeren. Hoe zou jij bijvoorbeeld je personage wraak laten nemen? Met de schrijfopdrachten kun je eindeloos doorgaan, want fantasie is natuurlijk ook eindeloos.

Voor wie is Durf te schrijven! een aanrader?

Als je al verschillende kinderboeken op je naam hebt staan, dan hoef je dit boek waarschijnlijk niet meer te lezen. Maar als je kinderboeken hebt geschreven die steeds maar niet uitgegeven worden, dan kan dit boek je nog wel verder helpen. Doordat Carry Slee zelf ook haar fouten met je deelt kun je zelf ook beter inzien waar het misgaat en daar leer je alleen maar van. Ook als je nog geen letter op papier hebt maar wel graag kinderboeken wilt gaan schrijven is dit boek een aanrader. Het geeft je misschien net even een zetje in de rug om nu toch echt eens te starten met schrijven. Dat heeft het met mij in ieder geval wel gedaan.

Durf te schrijven! koop je bij de boekhandel of online bij o.a.:

bol.com

Libris.nl (hier steun je met je aankoop verschillende boekhandels in Nederland

Bazarow (hier steun je met je aankoop de boekensector in Nederland)

Bookspot

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *