Onverwacht - Jenni Hendriks & Ted Caplan
14+, Young Adult

Onverwacht – Jenni Hendriks & Ted Caplan

Voor het eerst in lange tijd waagde ik mij eens aan een boek in de categorie ‘Young Adult’. In mijn tienerjaren noemde ik dat ‘twaalf-of-veertienplusboeken’, tegenwoordig is Young Adult echt een ding en helemaal hot. Op de grote stapel boeken die Reina van het Kinderboekenjournaal hier kwam brengen voor het Kinderzwerfboekstation zat ook ‘Onverwacht’ van Jenni Hendriks en Ted Caplan. Een komisch boek over een zwaar thema: abortus.

Waar gaat Onverwacht over?

Onverwacht gaat over de zestien- of zeventienjarige Veronica Clarke, die zo’n beetje de populairste, slimste en knapste van haar Highschool is. Ze lijkt het allemaal voor elkaar te hebben. Een knap vriendje, vriendinnen die aan haar lippen hangen, goede cijfers op school en ouders die haar blind vertrouwen. Dat alles dreigt in gevaar te komen wanneer ze zwanger blijkt te zijn. Veronica besluit direct om een abortus te ondergaan. In Amerika is dat echter nog niet zo gemakkelijk te regelen wanneer je minderjarig bent. De dichtstbijzijnde kliniek waar geen toestemming van ouders nodig is is 1600 kilometer verderop. Als haar vriendje Kevin dan uiterst onbetrouwbaar blijkt te zijn zit er voor Veronica maar één ding op: ze heeft Bailey Butler nodig, haar voormalig beste vriendin en freak van de school.

Hoe gaat het verder?

Wat volgt is een roadtrip waarin de meiden in de ene bizarre situatie in de andere belanden. Ze worden bijna ontvoerd, achtervolgd door koeien, belanden in een stripbar, krijgen te maken met abortusactivisten, hun auto wordt gejat en ga zo maar door. De meiden maken in een weekend tijd meer mee dan jij en ik in een jaar tijd, zonder dat het heel ongeloofwaardig wordt. Tijdens de roadtrip groeien de voormalig vriendinnen naar elkaar toe op een manier die ze beide nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Wat vind ik van Onverwacht?

Allereerst vond ik het heerlijk om weer eens een boek te lezen in dit genre. De laatste jaren hield ik mij natuurlijk voornamelijk bezig met De Gorgels, Woezel en Pip en andere knuffelige karakters. Ik had het gemist om te lezen over jongvolwassenen die met hun puberbreinen in allerlei hachelijke situaties terecht komen 😉 (Ik was vroeger erg fan van Georgia Nicolson uit het boek Tijger, Tanga’s en Tongzoenen). Onverwacht vond ik enorm geestig. Bijzonder knap hoe je een heftig thema – want dat is het – als abortus op zo’n grappige manier onder de aandacht weet te brengen, zonder iets af te doen aan de impact van abortus.

Onverwacht is te koop bij de boekhandel en online o.a. via:

bol.com

Libris.nl (hier steun je met je aankoop verschillende boekhandels in Nederland)

Bazarow (hier steun je met je aankoop de boekensector in Nederland)

Bookspot.nl

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *