Wereldvrouwen - 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten
10-14 jaar, informatieve kinderboeken, Voor meisjes

Wereldvrouwen – 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten

Alhoewel er door de jaren heen echt wel verbetering heeft plaatsgevonden, moeten anno 2020 nog steeds veel vrouwen en meisjes wereldwijd vechten voor gelijke rechten. In een land als Nederland sta je daar misschien niet altijd bij stil. Gelukkig ook maar. Dat is een teken dat vrouwen het hier over het algemeen goed hebben. Zelf heb ik er ook niet altijd bij stilgestaan wat het betekent om vrouw te zijn en of je als vrouw dezelfde kansen krijgt als een man. Pas toen ik een dochter kreeg begon ik daar meer over na te denken én begon ik meer interesse te krijgen in vrouwen die de weg voor ons vrij hebben gemaakt. Vrouwen die gestreden hebben voor het kiesrecht, die ervoor gekozen hebben om tegen de stroom in te gaan omdat ze wisten dat wat ze deden juist was. We hebben veel aan deze vrouwen te danken. In het boek ‘Wereldvrouwen – 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten’, geschreven door Katherine Halligan, (Gottmer, 2018) staan vijftig vrouwen centraal die elk op hun eigen manier de wereld een beetje veranderd hebben.

Wereldvrouwen – 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten

Wie zijn dan die vijftig vrouwen en meisjes? Nou, bijvoorbeeld Amelia Earhart, die als eerste vrouwelijke pilote ooit solo de Atlantische Oceaan overstak. Of Rosa Parks, die in de bus naar huis weigerde op te staan voor blanke medepassagiers. Beatrix Potter (zij is één van mijn persoonlijke favorieten in het boek), de maakster en bedenkster van Pieter Konijn, heeft ook een plaatsje in het boek gekregen. Nog altijd worden er jaarlijks meer dan 2 miljoen van haar boeken verkocht.

Maar er zijn nog veel meer vrouwen die de wereld elk op hun eigen manier een beetje veranderden. Denk bijvoorbeeld aan Coco Chanel, die de modewereld voorgoed veranderde, Malala Yousafzai (voorvechter voor onderwijs voor vrouwen en meisjes) en Florence Nightingale (grondlegger voor de moderne verpleegkunde). Ook Anne Frank heeft een plekje in het boek gekregen. Het dagboek wat zij schreef gedurende de periode dat zij ondergedoken zat met haar familie werd na de Tweede Wereldoorlog uitgegeven en gaf zodoende miljoenen mensen een inkijkje in het leven van een doodgewoon meisje gedurende de oorlog.

Mijn favoriete wereldvrouwen

In Wereldvrouwen – 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten maakte ik kennis met een aantal wereldvrouwen waar ik persoonlijk nog nooit van gehoord had. Farao Hatsjepoet bijvoorbeeld, die leefde van 1504 – 1458 voor Christus. Of de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Ik heb echter twee favoriete vrouwen gevonden waarover ik voordat ik dit boek las nooit had gehoord: Helen Keller en Annie Sullivan.

Helen Keller (geboren in 1880) werd op éénjarige leeftijd volledig doof én blind. Het maakte haar boos en onhandelbaar, totdat haar ouders kennismaakten met Annie Sullivan (die zelf ook zeer slechtziend was). Annie leerde Helen door middel van vingerspellen dat alles om haar heen een naam had. Ze deed dat door water over haar hand te laten stromen, en steeds maar weer de letters W-A-T-E-R op haar hand te schrijven met haar vinger. Toen Helen dat besefte ging er een wereld voor haar open. Tegen het einde van de dag had ze 30 nieuwe woorden geleerd. Naderhand leerde Helen snel bij, met als gevolg dat ze toen ze ouders was zelfs kon gaan studeren, met Annie aan haar zijde. Ze was de eerste doofblinde persoon die een universitaire studie afrondde. Later schreef ze een autobiografie, hield lezingen over de hele wereld, maakte een Hollywoodfilm over blindheid en schreef verschillende artikelen, essays en boeken. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder Annie Sullivan. Zij spelde duizenden uren aan lessen en boeken in de handpalm van Helen. Haar leven draaide om haar leerlinge, samen reisden ze de wereld over. Uiteindelijk zou de vriendschap maar liefst 49 jaar duren. Ik was zo ontroerd door deze twee vrouwen, die voorbij hun eigen en elkaars beperkingen keken. Annie, die haar leven lang in dienst stond van Helen, en Helen, die Annie op waarde wist te schatten. Wát een wereldvrouwen.

Het boek ‘Wereldvrouwen – 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten’, krijgt vanaf vandaag een plaatsje op mijn lijst met favoriete kinderboeken aller tijden. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9-10 jaar. Het is een boek dat ieder meisje in de kast zou moeten hebben staan, omdat het ze leert dat het oké is om te dromen, dat vrouwen net zoveel of soms zelfs meer verschil kunnen maken dan mannen. En het leert ze dat de grootste figuren uit de geschiedenis niet alleen maar mannen zijn. Op school word bij het vak geschiedenis vaak gesproken over grote namen als Napoleon en Karel de Grote, maar vrouwen ontbreken vaak in de geschiedenisboeken. Dit boek brengt daar verandering in.

In dezelfde serie is ook het boek Wereldkinderen – 50 jonge mensen die het verschil maakten uitgekomen. Ook dat boek ben ik erg benieuwd naar!

Wil je meer boeken speciaal voor meisjes? Lees hier meer over Mo’s Daughters.

Wereldvrouwen – 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten is verkrijgbaar in de boekhandel en online bij o.a.

bol.com

Libris.nl (hier steun je met je aankoop verschillende boekhandels in Nederland)

Bookspot

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *