De diamant van Banjarmasin - Arend van Dam
10-14 jaar, 6-10 jaar

Kinderboekenweekgeschenk: De diamant van Banjarmasin – Arend van Dam

Sommige tradities moet je in ere houden. Bijvoorbeeld de traditie om tijdens de Kinderboekenweek met je kind naar een boekhandel te gaan en je kind ter plekke een boek uit te laten zoeken. In het begin van de Kinderboekenweek ben ik met Bente naar Boekhandel van der Velde in Dokkum geweest en gaf haar daar de vrije hand: zij mocht een boek voor zichzelf uitzoeken. Natuurlijk had ik een wensenlijstje in mijn hoofd, maar ik heb haar de vrijheid gegeven. Ze koos een boek uit wat niet mijn eerste keuze was geweest (Over tien minuutjes naar bed kleine eenhoorn) maar die ik uiteindelijk toch nog verrassend leuk vond. Bij de aankoop van €12,50 aan kinderboeken krijg je tijdens de Kinderboekenweek het Kinderboekenweekgeschenk. En over dat boek, De diamant van Banjarmasin van Arend van Dam, wil ik het in deze blog hebben.

Waar gaat De diamant van Banjarmasin over?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat het thema van de Kinderboekenweek dit jaar ‘En toen?’ is, over geschiedenis. Arend van Dam vraagt zich in dit boek aan de hand van acht verhalen af waar ‘we’ eigenlijk vandaan komen. De geschiedenis van Nederland wordt beknopt en heel verhalend beschreven. Geen droge kost, geen suffe jaartallen, maar verhalen over echte mensen. Zoals Hendrik Jut, de naamgever van de attractie ‘Kop van jut’ op de kermis. Of Mary Chilton, de Engelse die vanuit Leiden naar Amerika emigreerde en daar het allereerste Thanksgiving vierde en over prinses Amalia. Niet de prinses Amalia van nu, maar de prinses Amalia die Rembrandt van Rijn maar een prutser vond. Het boek gaat ook over de diamant van Banjarmasin, en hoe die diamant in het Rijksmuseum terechtkwam.

Wat ik mooi vind aan dit Kinderboekenweekgeschenk is dat de geschiedenis wordt verteld aan de hand van echte personen. Ook Arend van Dam zelf speelt een rol in het verhaal. Wat Van Dam doet is de lezer laten nadenken over bepaalde gebeurtenissen in de geschiedenis. Aan de hand van Anton de Kom schrijft hij bijvoorbeeld over onrecht. Wat ik ook sterk vind is dat Van Dam benoemt dat diens vader in de oorlog geen held was. ,,Mijn vader was helemaal geen echte held. Hij schoot geen vliegtuigen uit de lucht. Hij liet geen treinen ontsporen. Hij verborg geen onderduikers. Hij was een heel gewone jongen van achttien die zijn best had gedaan om de oorlog te overleven. Zoals waarschijnlijk de meeste Nederlanders deden.” En daar zit voor mij de kracht van dit Kinderboekenweekgeschenk: de geschiedenis zoals Van Dam hem omschrijft is echt. De geschiedenis bestaat niet alleen maar uit helden en schurken. Het bestaat ook uit doodnormale mensen die net zo goed een rol hadden in het geheel.

De Kinderboekenweek duurt nog tot en met 11 oktober. Koop je in die tijd bij je boekhandel of online voor €12,50 of meer aan kinderboeken, dan krijg je De diamant van Banjarmasin van Arend van Dam erbij cadeau (zolang de voorraad strekt).

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *