Annie M.G. Schmidt boeken
6-10 jaar, Voor kleuters

De leukste boeken van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt boeken

Mijn favoriete kinderboekenschrijver aller tijden is denk ik toch wel Annie M.G. Schmidt. Veel van haar boeken staan bij ons thuis in de kast en het voorlezen van deze boeken is altijd weer een feest. De boeken zijn inmiddels al wat ouder en hier en daar zijn ze wat gedateerd, maar op de één of andere manier blijven de verhalen leuk. De verhaaltjes zijn soms zo leuk dat ik tijdens het voorlezen zit te gniffelen. Een groot deel van de verhalen zit in het collectieve geheugen van Nederland. Ik bedoel, wie kent Jip en Janneke niet? Een lijstje met mijn favorieten, de leukste boeken van Annie M.G. Schmidt.

Otje

Het verhaal van Otje is al veertig jaar oud en tijdens het lezen ervan moest ik regelmatig denken aan de huidige situatie rondom vluchtelingen. Ergens illegaal verblijven is van alle tijden. Otje en haar vader lieve maar opvliegende vader Tos (heeft hij soms PTSS?) zijn nadat haar vader in het hotel de Koperwiek ontslagen is op zoek naar een nieuwe plek om te wonen en te werken. Maar omdat haar vader geen papieren heeft krijgt hij alleen maar slecht betaalde baantjes die van korte duur zijn. Otje kan praten met dieren en die dieren doen er alles aan om Otje en Tos te helpen. Maar soms helpen ze hen juist van de regen in de drup..

Pluk van de Petteflet

Met zijn rode brandweerwagentje is Pluk van de Petteflet een geliefd jongetje bij veel kinderen. Hij woont in het torenkamertje van de Petteflet, waar hij vriendjes is geworden met de Stampertjes en Aagje. Als er plannen zijn om de Torteltuin te ruimen voor de bouw van een pleintje. Met behulp van de Stampertjes, meneer Pen, Aagje, de heen-en-weerwolf en de kluizelaar uit de Hasselerwaard weet Pluk dit te voorkomen. Maar dan is er ook nog het grote oranje ei waar een enorme vogel, een krullevaar uit is gekomen. Een gemene man wil deze krullevaar opzetten voor zijn dodevogelmuseum. Weten Pluk en zijn vriendjes de krullevaar op tijd te redden?

Ibbeltje

Ibbeltjes moeder is vroeger een kat geweest. Dat verklaart waarom ze met katten kan praten, waarom ze soms op een kleedje voor de haard ligt te spinnen en waarom ze zo vaak in bomen klimt. Haar wat enigszins eigenaardige eigenschappen helpen Ibbeltjes familie regelmatig uit de nesten, want de katten weten van alles wat hen kan helpen. Bijvoorbeeld wanneer meneer Pinkepank weer eens voor problemen zorgt.

Heksen en zo

Heksen en zo is een verhalenbundel vol sprookjes. Geen sprookjes als Hans en Grietje, maar ietwat bizarre sprookjes over het meisje dat haar naam kwijt was, de prins Roel-met-gevoel en het neurievolkje.

Abeltje

Wie heeft de film van Abeltje nog nooit gezien? Ik denk dat bijna alle mensen van begin dertig zich deze film nog goed kunnen herinneren. Abeltje werkt als liftjongen in een groot warenhuis. De eigenaar van het warenhuis drukt hem op het hart om nooit op het bovenste groene knopje mag drukken. Als Abeltje dat dan wel doet schiet de lift door het dak en vliegt deze weg, op weg naar een onbekende bestemming.

Samen met Jozias Tump, juffrouw Klaterhoen en Laura komt Abeltje terecht in New York, waar een moeder van een vermist jongetje hem aanziet voor haar verloren zoon. Op de vlucht voor deze vrouw én een verliefde maïsverkoper drukt Abeltje weer op het groene knopje, en de lift zet opnieuw in beweging, deze keer richting Perugona in Zuid-Amerika. Daar komen ze in een revolutie terecht. Nadat meneer Tump per ongeluk de generaal het leven redt wordt hij daar de nieuwe president, maar hij maakt zich niet populair wanneer hij het cider drinken verbiedt. Ze kunnen ternauwernood ontsnappen met de lift, die hun nu in Nieuw-Zeeland brengt. Daar boort de lift zich uiteindelijk een weg door de aarde en komt de lift – ondersteboven weliswaar – weer terug in het warenhuis.

Jip en Janneke

Behoeven Jip en Janneke nog uitleg? Nou vooruit. Jip en Janneke zijn buren en beste vriendjes. Ze spelen vaak met elkaar. De verhaaltjes spelen zich dan ook met name af bij de vriendjes thuis. Samen met poes Siepie en hondje Takkie is er altijd wat te beleven.

Floddertje

Het boek Floddertje is een boekje met slechts zes verhaaltjes over dit meisje. Floddertje is een bijzonder vies kind. Ook haar hondje weet zichzelf vaak niet schoon te houden, en heeft daarom de toepasselijke naam Smeerkees. Ze beleeft hilarische avonturen, zoals in het verhaaltje Schuim, waarbij ze teveel zeep in bad doet en uiteindelijk zelfs de brandweer eraan te pas moet komen of in het verhaaltje Moeder is ziek, waarbij de tomatensoep iedereen om de oren vliegt.

Lees hier meer over kinderboeken voor kleuters.

BoekenBoeken

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *