De diamant van Banjarmasin - Arend van Dam
Algemeen

Besproken kinderboeken in oktober

Sinds juni kun je bij het einde van iedere maand een korte terugblik vinden op De Kinderboekenkoffer met de besproken kinderboeken van de afgelopen maand. Zo hoef je niet eindeloos te scrollen en kun je direct zien welke recensies je graag wilt lezen. En oei, wat ben ik er laat mee deze keer! Bovendien was het de afgelopen maand wat rustig op De Kinderboekenkoffer. Ik besprak maar twee kinderboeken en schreef een artikel over mijn favoriete kinderboeken van Annie M.G. Schmidt, maar daar bleef het helaas bij. Gelukkig kan ik wel vertellen dat het Kinderzwerfboekstation in Damwâld dat onlangs door de harde wind kapot is gegaan inmiddels is gerepareerd en weer in de speeltuin aan de Lytse Loane staat! De kast stond er nog maar net of er kwam een jongetje aanfietsen. ‘Even een boek terugbrengen hoor!’ Kijk, daar word ik nou blij van! Maar goed, terug naar de besproken kinderboeken. Dit zijn de besproken kinderboeken van oktober:

Kinderboekenweekgeschenk: De diamant van Banjarmasin – Arend van Dam

Arend van Dam vraagt zich in het kinderboekenweekgeschenk aan de hand van acht verhalen af waar ‘we’ eigenlijk vandaan komen. De geschiedenis van Nederland wordt beknopt en heel verhalend beschreven. Geen droge kost, geen suffe jaartallen, maar verhalen over echte mensen. Zoals Hendrik Jut, de naamgever van de attractie ‘Kop van jut’ op de kermis. Of Mary Chilton, de Engelse die vanuit Leiden naar Amerika emigreerde en daar het allereerste Thanksgiving vierde en over prinses Amalia. Niet de prinses Amalia van nu, maar de prinses Amalia die Rembrandt van Rijn maar een prutser vond. Het boek gaat ook over de diamant van Banjarmasin, en hoe die diamant in het Rijksmuseum terechtkwam.

De diamant van Banjarmasin - Arend van Dam

Over tien minuutjes naar bed kleine eenhoorn – Rhiannon Fielding & Chris Chatterton

In Over tien minuutjes naar bed kleine eenhoorn is papa Eenhoorn aan het aftellen. Twinkel, de kleine eenhoorn, moet over tien minuten naar bed. Maar natuurlijk heeft Twinkel daar nog lang geen zin in. Ze springt en danst in het rond, ze jaagt op feeën en kabouters en volgt een spoor van een grote trol, terwijl haar vader blijft aftellen. ‘Over zes minuutjes naar bed’, zei pap met een zucht, maar nu zag Twinkel… roze vleugels in de lucht!’ Een lief prentenboek voor meisjes die houden van glitters, roze, eenhoorns en regenbogen.

Over tien minuutjes naar bed kleine eenhoorn

De leukste boeken van Annie M.G. Schmidt

Ook schreef ik een artikeltje over welke boeken van Annie M.G. Schmidt ik nou eigenlijk het leukst vind. Vanzelfsprekend zijn dat Otje, Pluk van de Petteflet en Jip en Janneke. Maar ook Heksen en zo en Ibbeltje behoren tot mijn favorieten! Welk boek van Annie M.G. Schmidt is jouw favoriet?

Annie M.G. Schmidt boeken

Lees hier over de besproken kinderboeken van september.

Lees hier over de besproken kinderboeken van augustus.

Lees hier over de besproken kinderboeken van juli.

Lees hier over de besproken kinderboeken van juni.

Sint 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *