Powervrouwen Richard Zuiderveld
10-14 jaar, informatieve kinderboeken

Powervrouwen – Richard Zuiderveld

Een tijdje geleden kon je op De Kinderboekenkoffer lezen over het boek Wereldvrouwen – 50 vrouwen en meisjes die het verschil maakten. En nu weer een boek over vrouwen! Alhoewel Powervrouwen van Richard Zuiderveld zeker overeenkomsten heeft met het eerder besproken boek, zijn er ook zeker een heleboel verschillen.

Waar gaat Powervrouwen van Richard Zuiderveld over?

Powervrouwen gaat over 35 vrouwen die een belangrijke rol speelden in de (wereld)geschiedenis. Richard Zuiderveld is geschiedenisleraar en schreef eerder samen met Aant-Jelle Soepboer de Vet Oud!-serie, onder andere over de Tweede Wereldoorlog en de Gouden Eeuw. Powervrouwen behoort niet tot dezelfde serie, maar de succesformule van de Vet Oud!-serie is wel toegepast op dit boek. Het boek staat bomvol feitjes over de powervrouwen die beschreven worden, en iedere powervrouw heeft een eigen fictief verhaal gekregen waarmee haar levensloop of een belangrijke gebeurtenis uit haar leven beschreven wordt. Leuk aan dit boek is dat er veel aandacht is besteed aan de illustraties. Zo zijn er reeds bestaande afbeeldingen gebruikt, maar zijn er ook striptekeningen gemaakt bij de verhalen!

Powervrouwen begint bij niemand minder dan Lucy en Eva. Lucy leefde 3,2 miljoen jaar geleden en daarmee zijn haar overblijfselen de oudste ooit gevonden. Eva kennen we dan weer van de christelijke geschiedenis, waarin zij de eerste vrouw door God geschapen is. Daarna worden nog tal van vrouwen besproken, zoals Jeanne d’Arc, Mochizuki Chiyome, Anne Bonny, Harriet Tubman, Zinaida Portnova en tot slot Anne en Margot Frank.

Wat vind ik van Powervrouwen?

Powervrouwen is ontstaan dankzij drie leerlingen van Richard Zuiderveld. Voorin het boek staat: ,,Met dank aan mijn leerlingen Sanne, Layla en Maria. Zij vroegen om meer aandacht voor vrouwen in de geschiedenisles en dankzij hen is dit boek ontstaan.” Daarmee zijn Sanne, Layla en Maria in mijn ogen ook powervrouwen, die terecht worden genoemd in het boek. Richard lijkt mij dan weer een fantastische geschiedenisleraar, omdat hij gehoor heeft gegeven aan hun wens.

Powervrouwen is in mijn ogen een welkome aanvulling op de Vet Oud!-boeken die wij al in de kast hebben staan. De 35 verhalen zijn hier en daar erg spannend en op zo’n manier beschreven dat je echt een beeld krijgt van de tijd waarin het afgespeeld heeft. De verhalen zijn bovendien niet te lang, waardoor ook kinderen die niet hele enthousiaste lezers zijn de aandacht erbij kunnen houden. Het boek is geschikt voor de bovenbouw van de basisschool, maar wat mij betreft ook voor de onderbouw van de middelbare school.

Wil je meer boeken speciaal voor meisjes? Lees hier meer over Mo’s Daughters.

Powervrouwen is verkrijgbaar bij de boekhandel en online bij o.a.

bol.com

Libris.nl (hier steun je met je aankoop verschillende boekhandels in Nederland)

Bookspot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *