Fiep in de natuur
6-10 jaar, informatieve kinderboeken, Voor kleuters

De mooiste kinderboeken over de natuur

Fiep in de natuur

Als je al eens wat rondgeneusd hebt op deze site dan is het je vast wel opgevallen dat ik graag kinderboeken over de natuur bespreek. Ik ben een groot natuurliefhebber en kan er enorm van genieten om met de kinderen het bos in te gaan en daar de oudste in de plassen te zien stampen. De liefde voor natuur combineer uiteraard ook graag met mijn liefde voor kinderboeken. Er zijn een heleboel mooie kinderboeken over de natuur te vinden. In dit artikel deel ik een aantal van mijn favorieten. Dit artikel zal overigens steeds geüpdate worden wanneer ik nieuwe kinderboeken over de natuur tref die volgens mij een plekje in dit lijstje verdienen.

Fiep in de natuur – Jan Paul Schutten

Fiep in de natuur is geschreven door Jan Paul Schutten, in samenwerking met de boswachters van Staatsbosbeheer. Het boek is gevuld met allerlei herkenbare illustraties van Fiep Westendorp en foto’s van Staatsbosbeheer. Het boek staat bomvol leuke weetjes over de natuur, interviews met boswachters en leuke doetips om in de natuur te doen.

Fiep in de natuur

Kleuren in de natuur –  Magdalena Konečná, Jana Sedláčková en Štepánka Sekaninová

Twaalf kleuren worden op poëtische manier beschreven en getoond aan de hand van voorwerpen en levende wezens uit de natuur. Op de pagina’s die de kleur rood tentoonstellen zie je bijvoorbeeld een watermeloen, de Japanse makaak, een roodborstje, een biet, de rode kardinaal, een rozenbottel, de klaproos, de vliegenzwam, kersen en zo nog een veelvoud van rode dingen uit de natuur. Bij de kleur blauw zie je een blauw druifje, de boerenzwaluw, pimpelmees, een blauwfazantje, de Picasso doktersvis, de blauwe morphovlinder, een saffier, een azuurblauw meer, de Groenlandse walvis en ga zo nog maar even door. Een prachtig boek om zo nu en dan erbij te pakken en te kijken wat je kind allemaal herkent.

Kleuren in de natuur

Het briljante bloemen boek – Yuval Zommer

De boeken van Yuval Zommer zijn stuk voor stuk plaatjes. Het briljante bloemenboek is zo’n boek dat bol staat van leuke weetjes over bloemen. En dan niet op een manier zoals je dat vroeger bij je biologieles voorgeschoteld kreeg, maar écht leuk.

Het briljante bloemen boek

Het bijzondere beestjes boek – Yuval Zommer

De illustraties in Het bijzondere beestjes boek van Yuval Zommer vertellen bijvoorbeeld over hoe een rups transformeert in een vlinder en hoe mieren in colonne leven. Allemaal leuke weetjes, waar je op een feestje best indruk mee kunt maken. Iedereen weet bijvoorbeeld wel dat een spin acht poten heeft, maar wist je ook dat een spin maar liefst 48 knieën heeft? En wist je ook dat er lieveheersbeestjes voor onderzoek in de ruimte zijn geweest? Leuke feitjes en even zo mooie illustraties.

Het bijzondere beestjes boek Yuval Zommer

Het grote dierenverhalenboek – Daniela De Luca

Dit boek is een groot succes in huize Kommerie. Hoe vaak ik de verhaaltjes over Max de Miereneter en Izzy de IJsbeer wel niet heb voorgelezen! In Het grote dierenverhalenboek reis je de hele wereld over en maak je kennis met een aantal dieren, hun vriendjes en hun leefgebied. Naast de fictieve verhaaltjes staan er allerlei feitjes in het boek over de dieren. De dieren in het boek hebben een menselijk tintje gekregen, waardoor het voor kinderen heel herkenbare karakters zijn.

Het grote dierenverhalenboek Daniela De Luca

Tim de kleine boswachter – Jan Paul Schutten

Onlangs verscheen het boek Tim de kleine boswachter, gebaseerd op de avonturen van Boswachter Tim. Boswachter Tim is een fenomeen op Twitter, presentator van de Beestenbrigade (waarmee hij de Televizier-Ster Jeugd 2020 won) én natuurlijk gewoon boswachter. Een leuk verhaal over een klein jongetje die in zijn vaders voetsporen wil treden en ook boswachter wil worden.

De Gorgels – Jochem Myjer

Gorgels mogen dan wel fictieve wezentjes zijn (althans, dat denken veel volwassenen), toch verdienen ze een plekje in dit lijstje. In de boeken van Jochem Myjer kom je namelijk ook een heleboel te weten over het gedrag van allerlei verschillende soorten dieren. Ook het vervolg De Gorgels en het geheim van de gletsjer en de prentenboeken over de Gorgels zijn leuk!

De Gorgels Jochem Myjer

Tuinieren is kinderspel – Francisca Laureijs

Volgens mij helaas alleen nog maar tweedehands verkrijgbaar, maar ook zeker een aanrader voor wie graag samen met zijn of haar kinderen actief wil worden in de tuin! Het boek biedt simpele tips die voor iedereen met een tuintje uitvoerbaar zijn. Ook leuk voor volwassenen!

 Sint 2020 Sint 2020

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *