Daar is Sinterklaas
10-14 jaar, 6-10 jaar, Voor baby's, Voor kleuters, Voor peuters

Sinterklaas, doe een kinderboek in de zak voor pakjesavond!

Het verlanglijstje van mijn dochter voor pakjesavond is even imposant als aandoenlijk: ze vraagt de grootst mogelijke doos LEGO Friends, een pop die kan praten en lopen met poppenspul (ik ben er nog steeds niet helemaal achter wat ze daarmee bedoelt) én badbruisballen. Dat is het. Meer niet. Ze vraagt spullen die ze echt graag wil hebben. Een kinderboek zit daar op dit moment niet bij. Dan maar geen kinderboeken geven dit jaar? Nee hoor, tijdens pakjesavond zal er gewoon een kinderboek in de zak zitten.

Waarom een kinderboek als cadeau voor Sinterklaas?

Sommige tradities en gewoontes moet je in ere houden. Hier in huis hebben we een aantal boekgerelateerde tradities en gewoontes die mij er met de paplepel zijn ingegoten. Iedere avond voorlezen voor het slapengaan bijvoorbeeld. Of iedere kinderboekenweek naar de boekhandel om zelf een boek uit te zoeken (zonder bemoeienis van pa of ma). Ook zo’n traditie is dat er altijd een kinderboek in de zak van Sinterklaas komt. Waarom ik dat doe? Omdat (voor)lezen zó belangrijk is! Het stimuleert het creatief denken, het vergroot je taalgevoel, je leert beter lezen en je hebt belangrijke één-op-één-tijd als je aan het voorlezen bent. Daar kan geen educatief speeltje tegenop!

Wat als je kind niet van lezen houdt?

Juist als je kind niet van lezen houdt is het belangrijk om hem of haar een boek cadeau te doen tijdens pakjesavond, zodat je hem/haar opnieuw de gelegenheid biedt om (samen) aan het lezen te gaan, bijvoorbeeld in de kerstvakantie die er bijna aan zit te komen. Sommige kinderen lezen niet graag, simpelweg omdat ze geen toegang hebben tot mooie kinderboeken. Andere kinderen lezen niet graag omdat ze niet de ‘juiste’ kinderboeken tot hun beschikking hebben. Iemand die dol is op paardrijden zal misschien minder graag lezen over Hielke en Sietse en hun Kameleon, terwijl je bij iemand die dol is op voetbal echt niet hoeft aan te komen met kinderboeken over elfjes en eenhoorns. Het is dus vooral belangrijk dat je het ‘goede’ boek voor je kind te pakken weet te krijgen. In de boekhandel adviseren ze je graag: geef de interesses van je kind door, in combinatie met het leesniveau en de medewerker van de boekhandel vist zo het juiste boek uit de rekken.

Ook voor de allerjongsten is een kinderboek een goed idee. Voorlezen aan baby’s heeft namelijk ook al grote voordelen!

Tegen alle Sinterklazen van Nederland zou ik willen zeggen: vergeet bij het doen van de inkopen voor Pakjesavond niet om een mooi boek aan te schaffen. Tussen alle games, Speelgoed van het Jaar 2020, chocoladeletters en LEGO en poppen door is een kinderboek toch écht een cadeau waar je kind later nog veel plezier van kan hebben.

Meer dan 300 kinderboeken over Sinterklaas vind je hier!

 Sint 2020 Sint 2020

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *