Koning & Koning - Stern Nijland en Linda de Haan
6-10 jaar, prentenboek, Voor kleuters

Koning & Koning – Linda de Haan en Stern Nijland

Hoe vaak zie je in kinderboeken dat de hoofdrolspeler verliefd is op iemand van hetzelfde geslacht? Of dat een prinses een beugel heeft en een bril? Op het gebied van diversiteit in kinderboeken is nog een wereld te winnen. Dat ondervonden Linda de Haan en Stern Nijland zo’n twintig jaar geleden al. De kinderboekenmakers kwamen toen met hun prentenboekendebuut Koning & Koning, een sprookje waarin de prins op zoek moet naar een partner om mee te trouwen. Zijn moeder, de koningin, nodigt allerlei prinsessen van over de hele wereld uit, maar uiteindelijk is het de broer van één van de prinsessen die de prins zijn hart sneller doet kloppen.

Een tijdje geleden mocht ik voor een lokale krant de maaksters van dit prentenboek interviewen. Zij vieren dit jaar namelijk het twintigjarig bestaan van het boek met allerlei activiteiten en schoolbezoeken.

Meer over prentenboeken lees je hier!

Ophef over kinderboek

Stern Nijland en Linda de Haan hadden twintig jaar geleden niet kunnen vermoeden dat hun boek in de volgende twintig jaar zoveel teweeg zou brengen. Ze wilden gewoon een sprookje maken, en besloten dat het leuk zou zijn als de prins in hun verhaal op hetzelfde geslacht zou vallen. Dat het boek een boodschap uit zou dragen was niet hun eerste intentie bij het maken van het boek, maar uiteindelijk zou Koning & Koning hun belangrijkste werk tot nu toe worden. Het boek verscheen in twaalf talen en ging zo de hele wereld over. In landen als Amerika, Tsjechië en recent nog in Taiwan kwam er ophef over het boek. Zo werd er beweerd dat kinderen gehersenspoeld werden, en werden in Amerika zelfs docenten ontslagen die voorgelezen hadden uit het boek.

Nijland en De Haan merkten echter dat geen enkel kind het raar vindt dat een prins verliefd kan worden op een andere prins. ,,Het zijn de ouders die er een probleem van maken, niet de kinderen”, zeiden ze in het interview tegen mij.

Dankbare reacties op Koning & Koning

Naast alle ophef kregen Nijland en De Haan ook talloze positieve reacties op het boek. Veel lezers reageerden met de opmerking dat zij graag een boek als dit voorgelezen hadden gekregen toen zij klein waren, omdat zij dan eerder hadden geweten en gevoeld dat wat zij voor mensen met hetzelfde geslacht voelden normaal is. Het Nationaal Ballet van Mexico maakte naar aanleiding van Koning & Koning een voorstelling bij het verhaal.

Koning & Koning mag dan een belangrijke boodschap hebben, het is ook gewoon een leuk prentenboek met een geinig verhaal. Eén van de prinsesjes gaat er met de lakei vandoor, dat vond mijn dochter erg grappig. Het boek is leuk om voor te lezen aan kinderen van een jaar of 4-5.

Meer informatie over het prentenboek, de schoolbezoeken en verkoopadressen vind je op www.koningenkoning.nl

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *