Sinterklaas en de verdwaalde pakjesboot - Maxime Meiland
prentenboek

Sinterklaasprentenboeken van BN’ers (o.a. Maxime Meiland)

Al sinds 2004 krijg je in de periode dat Sinterklaas in Nederland is bij een aantal supermarktketens in Nederland bij aankoop van een Unilever-aanbieding (zeg maar twee rookworsten van Unox of twee flessen Lipton Ice Tea) een Sinterklaasprentenboek cadeau. In het begin ging het nog om kinderboekenschrijvers die het schrijven van deze boeken op zich namen (bij de eerste editie van de actie deden Carry Slee, Paul van Loon en Sjoerd Kuyper mee), maar gaandeweg verschoof dit naar BN’ers. Dit jaar was de eer toebedeeld aan Maxime Meiland, Gordon en Roxeanne Hazes.

Zo door de jaren heen deden al heel wat bekende namen mee: Winston Gerschtanowitz, Herman van Veen, Susan Smit, Youp van ’t Hek, Halina Reijn, Rafael van der Vaart en zo kan ik nog wel even doorgaan. Leuk aan de actie is dat voor de Noordelijke supermarktketen Poiesz de boeken in het Fries vertaald zijn; daar kun je de boeken in zowel het Nederlands als in het Fries krijgen.

BN’ers die kinderboeken schrijven

Er valt wat te zeggen over BN’ers die kinderboeken schrijven. Sommigen zijn er echt goed in (ik noem bijvoorbeeld Jochem Myjer met De Gorgels), anderen doen heel hard hun best, hebben soms ook echt leuke verhalen bedacht, maar missen toch de skills om van een leuk bedacht verhaal een goed lopend kinderboek te maken. Net zo goed dat een Paul van Loon waarschijnlijk geen winnend doelpunt scoort in een EK-finale, is een Rafael van der Vaart geen schrijver van een Griffel-winnend kinderboek. Het spreekwoord ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ is hier misschien wel wat van toepassing.

Wat dat betreft is het jammer dat Unilever door de jaren heen is afgeweken van het oorspronkelijke idee om jaarlijks kinderboekenschrijvers te vragen voor deze Sinterklaasprentenboeken. Juist omdat deze boeken makkelijk terecht komen bij kinderen die anders misschien minder snel toegang hebben tot kinderboeken. Die kinderen verdienen óók goed geschreven kinderboeken, maar BN’ers zullen vast beter verkopen..

Lees hier meer over prentenboeken!

Maxime Meiland – Sinterklaas en de verdwaalde pakjesboot

In Sinterklaas en de verdwaalde pakjesboot vaart Sinterklaas met de stoomboot naar Nederland. De pakjesboot 13 volgt, maar verdwaalt op zee en strandt op één van de lettereilanden. De pieten moeten vervolgens zes letters vinden om weer van de eilanden af te geraken. Die letters spuiten bijvoorbeeld uit een vulkaan, hangen onder lianen en zweven als wolken door de lucht. De kinderen aan wie je het boek voorleest kunnen zo zelf actief mee op zoek gaan naar de juiste letters. Uit de vulkaan spuiten bijvoorbeeld steeds twee dezelfde letters, er is slechts één letter die maar één keer voorkomt en die letter moet je dus gebruiken. Dit is op zich leuk gedaan; kinderen die op school bezig zijn met letters worden hier wel enthousiast van.

Anyway. Ik kocht deze week bij supermarktketen Poiesz één van de Unilever-aanbiedingen en nam natuurlijk één van de prentenboeken mee. Ik lette helaas niet goed op en nam de Nederlandstalige versie mee (wij spreken thuis Fries maar hebben niet veel Friese kinderboeken in de kast staan en daar wil ik wel graag verandering in brengen). Deze week kreeg je het boek Sinterklaas en de verdwaalde pakjesboot van Maxime Meiland. Maxime Meiland kennen we natuurlijk van Chateau Meiland. Ze is moeder van dochtertje Claire en de naam van één van de hoofdpersonen laat zich dan ook raden; het kleinste pietje heeft de naam Claire gekregen.

Uiteindelijk begrijpen de pieten aan de hand van de zes letters hoe ze het eiland kunnen verlaten en hoe ze toch nog op tijd in Nederland aan kunnen komen.

Het verhaal an sich is leuk en met dank aan de geestige illustraties is het prentenboek in zijn totaliteit niet slecht, maar ik kan ook niet zeggen dat ik héél enthousiast werd bij het voorlezen van het Sinterklaas en de verdwaalde pakjesboot. Het valt te merken dat het geschreven is door iemand die eigenlijk misschien nog de nodige schrijfkilometers zou moeten maken. Maar ben je fan van de Meilandjes dan neem je dat waarschijnlijk wel voor lief.

Als je fan bent van de Meilandjes is dit boek natuurlijk ook een aanrader:

Komende week ligt het boek van Roxeanne Hazes ‘Sint wordt drummer’ in de winkels van supermarktketens PLUS, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders.

Kom shoppen in de Kerst Cadeau Shop

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *