Powervrouwen Richard Zuiderveld
10-14 jaar, informatieve kinderboeken, prentenboek

Besproken kinderboeken van november

Sinds juni kun je bij het einde van iedere maand een korte terugblik vinden op De Kinderboekenkoffer met de besproken kinderboeken van de afgelopen maand. Zo hoef je niet eindeloos te scrollen en kun je direct zien welke recensies je graag wilt lezen. Deze maand besprak ik drie kinderboeken en deelde ik enkele nieuwtjes, zoals het thema van de Kinderboekenweek 2021 en de winnaar van het Babyboekje van het jaar 2020. Ook deelde ik een lijstje met de mooiste kinderboeken over de natuur en deed ik een oproep aan de Sint: doe een kinderboek in de zak voor pakjesavond! Benieuwd over welke kinderboeken er een bespreking verscheen? Dit zijn mijn besproken kinderboeken van november:

Powervrouwen – Richard Zuiderveld

Powervrouwen gaat over 35 vrouwen die een belangrijke rol speelden in de (wereld)geschiedenis. Richard Zuiderveld is geschiedenisleraar en schreef eerder samen met Aant-Jelle Soepboer de Vet Oud!-serie, onder andere over de Tweede Wereldoorlog en de Gouden Eeuw. Powervrouwen behoort niet tot dezelfde serie, maar de succesformule van de Vet Oud!-serie is wel toegepast op dit boek. Het boek staat bomvol feitjes over de powervrouwen die beschreven worden, en iedere powervrouw heeft een eigen fictief verhaal gekregen waarmee haar levensloop of een belangrijke gebeurtenis uit haar leven beschreven wordt. Leuk aan dit boek is dat er veel aandacht is besteed aan de illustraties. Zo zijn er reeds bestaande afbeeldingen gebruikt, maar zijn er ook striptekeningen gemaakt bij de verhalen!

Powervrouwen Richard Zuiderveld

Koning & Koning – Linda de Haan en Stern Nijland

Een tijdje geleden mocht ik voor een lokale krant de maaksters van dit prentenboek interviewen. Zij vieren dit jaar namelijk het twintigjarig bestaan van het boek met allerlei activiteiten en schoolbezoeken. Koning & Koning is een sprookje waarin de prins op zoek moet naar een partner om mee te trouwen. Zijn moeder, de koningin, nodigt allerlei prinsessen van over de hele wereld uit, maar uiteindelijk is het de broer van één van de prinsessen die de prins zijn hart sneller doet kloppen.

Koning & Koning - Stern Nijland en Linda de Haan

Sinterklaas en de verdwaalde pakjesboot – Maxime Meiland

In Sinterklaas en de verdwaalde pakjesboot vaart Sinterklaas met de stoomboot naar Nederland. De pakjesboot 13 volgt, maar verdwaalt op zee en strandt op één van de lettereilanden. De pieten moeten vervolgens zes letters vinden om weer van de eilanden af te geraken. Die letters spuiten bijvoorbeeld uit een vulkaan, hangen onder lianen en zweven als wolken door de lucht. De kinderen aan wie je het boek voorleest kunnen zo zelf actief mee op zoek gaan naar de juiste letters. Uit de vulkaan spuiten bijvoorbeeld steeds twee dezelfde letters, er is slechts één letter die maar één keer voorkomt en die letter moet je dus gebruiken.

Sinterklaas en de verdwaalde pakjesboot - Maxime Meiland

Lees hier over de besproken kinderboeken van oktober.

Lees hier over de besproken kinderboeken van september.

Lees hier over de besproken kinderboeken van augustus.

Lees hier over de besproken kinderboeken van juli.

Lees hier over de besproken kinderboeken van juni.

Kerst 2020Kerst 2020

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

2 gedachten over “Besproken kinderboeken van november”

 1. Wat vertel je leuke dingen. Ik ben van plan om ook te gaan bloggen over kinderboeken (voor kinderen van 8-10 jaar ongeveer). Heb je nog tips voor me?

  groetjes Edith

  1. Hoi Edith,

   Bedankt voor je berichtje én compliment! Mijn belangrijkste tip is: gewoon beginnen! Ik ben eind vorig jaar begonnen toen ik zwangerschapsverlof had. Ik heb voor mezelf geen ‘regels’ zoals over de hoeveelheid artikelen die ik wil plaatsen, daarmee houd ik het leuk voor mezelf. Het is voor mij dan ook hobby natuurlijk!

   Ik denk dat het wel handig is om een doelgroep te bepalen. Wil je dat je lezers tussen de 8-10 zijn, of richt je je op hun ouders of leerkrachten? Want dat maakt wel verschil.

   Heel veel succes en plezier en laat het me weten als het zover is, oké?

   Groetjes,

   Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *