Het kleurenmonster
prentenboek, Voor kleuters

Het kleurenmonster – Anna Llenas

Een ontzettend mooi boek dat al enige jaren bij ons thuis in de kast staat is Het kleurenmonster van Anna Llenas. Het kleurenmonster is een handig kinderboek voor als je het met je kind over emoties wilt hebben. Ieder kind voelt zich namelijk wel eens boos, verdrietig, blij of angstig, maar de meeste kinderen vinden het moeilijk om die gevoelens als zodanig te omschrijven, zeker bij de wat moeilijkere emoties als verdriet, woede en angst. En het is natuurlijk ook nog mogelijk om meerdere emoties door elkaar heen te voelen. Met Het kleurenmonster leren kinderen wat voor soort emoties er zijn, hoe je ze kunt benoemen (‘ik voel me heel erg groen’) en krijgen ze ook een tipje van de sluier over een wel heel leuke emotie. Want wat voel je als je je roze voelt?

Verschillende kleuren van het kleurenmonster

In Het Kleurenmonster maken we kennis met het kleurenmonster. Het kleurenmonster voelt zich een beetje vreemd, maar heeft geen idee hoe dat nou eigenlijk komt. Een meisje komt hem helpen zijn gevoelens op een rijtje te zetten, want als je je gevoelens op een rijtje hebt dan is dat een stuk overzichtelijker en voelt dat ook een stuk fijner.

Het meisje leert Het Kleurenmonster over de verschillende emoties. Geel is bijvoorbeeld de kleur van blijdschap. Een gevoel dat je wel met iedereen wilt delen. Maar je kunt je ook blauw voelen, dan voel je je verdrietig en wens je dat iets anders is als hoe het nu is. Naast geel en blauw laat het meisje het kleurenmonster kennismaken met rood (woede), zwart (angst) en groen (kalm). Samen met het kleurenmonster stopt ze alle kleuren in verschillende potjes, waardoor het kleurenmonster niet meer alles door elkaar voelt.

Het kleurenmonster voelt zich roze

Aan het einde van het boek maken we echter kennis met nóg een kleur. Hij voelt zich ineens roze.. Deze kleur wordt in het boek niet uitgelegd en dat is juist leuk voor kleine kinderen. Want wat zou er dan met het kleurenmonster aan de hand zijn? Hoe zou hij zich nu dan voelen? De hartjes verraden hem al enigszins…

Wat ik erg mooi vind aan het boek is de manier van vormgeven, dat is namelijk gedaan in een collage-stijl. Er is gebruik gemaakt van verschillende soorten karton, papier en krantenpapier.

Lees hier meer over prentenboeken!

Kinderboek over emoties

Ook vind ik het fijn dat het aantal emoties behapbaar is gebleven. In Het Kleurenmonster worden het aantal emoties beperkt tot zes en dat is voor een kleuter prima te volgen.

Het Kleurenmonster is een boek dat op vele basisscholen door kleuterjuffen wordt gebruikt en er zijn online een heleboel knutseltips te vinden die je kunt gebruiken bij dit boek.

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *