Juf Braaksel en het meesterbrein
10-14 jaar, 6-10 jaar

Juf Braaksel en het meesterbrein – Carry Slee

Sinds kort heb ik een Kobo Libra h2o Ereader (waarover later meer) en dat biedt mij de gelegenheid om ook eens wat andere boeken te lezen als boeken die ik zelf in de winkel zou kopen of die ik voor mijn dochter uit de bibliotheek haal. Mijn collega vertelde me laatst dat haar dochters Juf Braaksel zo leuk vonden, dus toen ik zag dat je Juf Braaksel en het meesterbrein met het Kobo Plus-abonnement gratis kon lezen leek het mij een goed idee om eens te kijken of dat ook al iets is voor mijn dochter. De dochters van mijn collega’s zijn weliswaar wat ouder, maar wie weet!

Waar gaat Juf Braaksel en het meesterbrein over?

In Juf Braaksel en het meesterbrein probeert de klas van juf Evi juf Braaksel weg te krijgen. Sinds zij directeur is gebeurt er namelijk nooit meer iets leuks op school. Het is dan ook niet te verkroppen dat juf Braaksel is uitgeroepen tot de liefste juf van de provincie, dat had toch echt hun juf Evi moeten zijn! Ondertussen krijgt groep 6 een nieuwe leerling. Lucas is pas zeven jaar oud maar hij is ontzettend slim, zo slim dat hij een paar klassen heeft overgeslagen. Lucas ouders zijn pas bij elkaar weggegaan en daarom woont Lucas nu tijdelijk met zijn moeder bij zijn opa.

Lucas’ opa heeft een zomerhuisje in het bos, maar komt daar nooit meer sinds Lucas’ oma is overleden. Een bevriende uitvinder heeft het huisje daarna nog een tijdje gebruikt, maar is inmiddels ook overleden. Dit laboratorium is dus de uitgelezen plaats voor Lucas om samen met zijn nieuwe vrienden Lotte en Thijs te werken aan een plan om juf Braaksel weg te krijgen. Dat dat nodig is blijkt wel uit het feit dat Lucas’ vanaf dag 1 juf Braaksels lievelingetje is. Lucas komt er echter al snel achter dat dat niet is omdat juf Braaksel hem zo aardig vindt.. Nee, ze is op iets anders uit. Iets gruwelijks. En daarom moet ze koste wat kost gestopt worden.

Ondertussen gebeuren er vreemde dingen. Fluffy, het konijn van klasgenootje Sanne, raakt vermist. Als dan ook nog Max – de hond van Lotte, – plotseling vermist raakt, dan weten Lucas, Thijs en Lotte dat het niet lang meer moet duren voordat ze hun plan tot uitvoering moeten brengen.

Herkenbare schrijfstijl van Carry Slee

Als kind heb ik heel wat boeken van Carry Slee stukgelezen. Dus toen ik eenmaal begon te lezen in Juf Braaksel en het meesterbrein herkende ik direct haar schrijfstijl, die in al die jaren heel eigen is gebleven en toch met de tijd is meegegaan. Voor mij een feest der herkenning! Juf Braaksel en het meesterbrein is het tweede deel in een serie, maar is ook prima los van het eerste deel te lezen.

Ik snap heel goed waarom de dochters van mijn collega enthousiast zijn over dit boek. Lotte, Thijs en Lucas zijn als personages goed neergezet en zijn herkenbaar voor kinderen. Juf Braaksel – hoe afschuwelijk ze ook is – is ook een personage om van te smullen, want je vraagt je steeds af wat voor gemene dingen ze nu weer gaat verzinnen om het de kinderen van de school lastig te maken.

De aanbevolen leeftijd voor Juf Braaksel en het meesterbrein is 9 tot 12 jaar. In sommige gevallen is het boek ook prima voor wat jongere lezers, maar voor mijn dochter (5 jaar) blijft het boek voorlopig op de spreekwoordelijke plank staan. Veel te griezelig!

EreadersEreaders

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *