kinderjury
10-14 jaar, 6-10 jaar, Kinderboekenweek 2021

Kinderjury van start met Leesweken + tiplijst Kinderjury

Als kind deed ik enkele jaren mee aan de Kinderjury. Hoe het precies in zijn werk ging destijds weet ik niet meer, maar wat ik nog wel weet is dat ik toen een paar boeken heb gelezen die ik nooit meer ben vergeten: Anders is niet gek van André Boesberg en Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens. We zijn nu zo’n twintig jaar verder en nog altijd bestaat de Kinderjury.

De Kinderjury is vandaag officieel van start gegaan met de Leesweken. In deze Leesweken, van 3 maart tot en met 10 mei, worden alle kinderen (6 t/m 12 jaar oud) in Nederland aangemoedigd om boeken te lezen en aan de hand daarvan hun favoriet van het afgelopen jaar te bepalen. In de Stemweek van 11 t/m 17 mei kunnen kinderen uiteindelijk stemmen op hun favoriete boek. Dit gaat via een stemformulier op school, de boekwinkel/bibliotheek of online via de website van de Kinderboekenweek.

Wat doet de Kinderjury?

De Kinderjury, bestaande uit alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar uit Nederland, lezen gedurende de leesweken kinderboeken die het afgelopen jaar zijn uitgekomen. Samen bepalen de kinderen welke boeken volgens hen de beste zijn. Voor veel schrijvers is de prijs van de Kinderjury dan ook een belangrijke prijs; als je boek door de Kinderjury gekozen wordt dan weet je dat je boek het goed doet bij de doelgroep waar je voor schrijft!

De winnaar wordt op 24 juni van de Kinderjury 2020 bekendgemaakt. De winnaars van vorig jaar zijn Jochem Myjer met De Gorgels en het geheim van de gletsjer (categorie 6-9 jaar) en Tosca Menten met Dummie de mummie en de schat van Sohorro (categorie 10-12 jaar).

Maar waar moet je nou beginnen met lezen als je je favoriet wilt kiezen? Welke kinderboeken zijn er eigenlijk uitgebracht in 2020? Gelukkig hoeven kinderen dat niet allemaal zelf uit te vogelen. Er is namelijk een tiplijst met 50 titels (25 titels voor iedere categorie) waar kinderen van kunnen gaan lezen. Deze tiplijst is samengesteld door een comité bestaande uit een juf/meester uit het basisonderwijs, een jeugdbibliothecaris en een boekhandelaar.

Tiplijst Kinderjury categorie 6-9 jaar

In de categorie 6-9 jaar zijn de volgende boeken getipt:

Planeet Omar: onverwachte superspionGrapman, held met humorJuf Braaksel en de geniale ontspanningDikke Vik en vieze Lies hebben gelukTom Groot: Superchill schoolreisje (maar echt)Mees Kees: De husselraceAvonturen van de dappere ridsterBlitz: de gouden poortDe dag dat oma het internet kapotmaakteCode wifiDe waanzinnige boomhut van 117 verdiepingenMonster Zoo: voedertijdFantasia XV: Het leger der ontzichtbarenMijn moeder is een gorilla (en wat dan nog)Chip & Bos: Roborangers!Floor breekt de regelsDe BraniebendeGekke Goden van de OlympusBob Popcorn: de popcorn spionSpekkie en sproet en de verborgen codeGeheim agent opaDog Man: De woef van de wildernisDolfje Weerwofje: de DrakenbergHet handboek voor (de allerergste) viezerikenDe ergste juffen en meesters van de wereld

Tiplijst Kinderjury categorie 10-12 jaar

In de categorie 10-12 jaar zijn de volgende boeken getipt:

De tempeljagers: Het verdwenen eiland KivambaDopOns kasteel aan zeeHet verlangen van de prinsTimurHet lied van de vreemdelingWat niet in de safarigids van je ouders staatHet leven van een loser: totaal geslooptGozertDummie de mummie: een jonge prins in het oude Egypte Izzylove: Villa ValentijnHartjes & BommenHet mysterie van Winterhuis HotelDe gruwelijke geschiedenis van de hele wereldMus & Kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen100% Coco TokioBethany en het beestMijn dagen met nietsHet jungleboekDe lijst van dingen die niet zullen veranderenHet ministerie van oplossingen en de zilverjongenDe laatste helden op aardeRobotoorlog: sluipend kwaadSophie op de daken

Bron: CPNB

BoekenBoeken

Een gedachte over “Kinderjury van start met Leesweken + tiplijst Kinderjury”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *