Kinderzwerfboeken

Mijn ervaringen met het Kinderzwerfboekstation

Kinderzwerfboekstation
De minibieb heeft sinds kort nieuwe stickers waardoor het duidelijk is dat alleen kinderboeken welkom zijn.

Vorig jaar kon ik met dank aan het Oranjefonds en heel veel mensen die boeken doneerden een Kinderzwerfboekstation plaatsen in de speeltuin aan de Lytse Loane in Damwâld. De eerste ervaringen daarmee waren erg positief, maar helaas heeft de minibieb niet lang op deze plek gestaan. Het gebeurde namelijk een aantal keren dat het deurtje niet afgesloten werd waardoor deze kapot waaide bij harde wind, met als gevolg drijfnatte boeken. Om beter toezicht te kunnen houden op het Kinderzwerfboekstation heb ik toen besloten de minibieb in onze eigen tuin (ongeveer 100 meter verderop) neer te zetten. Helaas dus niet meer in de speeltuin, maar nog steeds goed bereikbaar voor veel kinderen uit de buurt!

Mijn ervaringen met mijn minibieb

Tot nu toe zijn mijn ervaringen met het runnen van een kinderzwerfboekstation erg positief! Het is heel erg leuk om te zien dat kinderen een kijkje komen nemen en met een blij gezicht en een boek in hun hand weer verder lopen. Sommige kinderen komen speciaal op de fiets langs om te kijken of er al weer iets nieuws in de minibieb staat. En aangezien ik vorig jaar zo’n 400 kinderboeken heb ontvangen en nog steeds zo nu en dan boeken krijg wisselt het aanbod regelmatig.

Toevallig heb ik vandaag nog zo’n dertig nieuwe boeken in de minibieb gezet. Deze heb ik gekregen van het Kinderzwerfboek in het kader van Nationale Kinderzwerfboekdag én de start van de Kinderboekenweek morgen!

Lees hier eerdere artikelen over kinderzwerfboeken!

Zijn er dan ook nadelen? Afgezien van de ruimte die die honderden boeken innemen die niet in de kast passen niet veel. Het enige wat ik kan bedenken is dat sommige mensen niet kritisch kijken naar wat voor boeken ze schenken. Met de beste bedoelingen overigens, daar zal ik niets van zeggen. Maar feit is dat ik inmiddels ook een heleboel boeken heb liggen die zo oud zijn dat ze na het tientallen jaren verstoffen op andermans zolder, nu bij mij liggen te verstoffen. Geen kind meer die die boeken wil lezen en ik kan ze niet helemaal ongelijk geven. Gelukkig is er ook genoeg aanbod met hedendaagse boeken en absolute klassiekers!

Boeken die ik krijg die ik niet geschikt acht voor het Kinderzwerfboekstation breng ik naar de kringloop. Kapotte boeken komen bij het oud papier.

Het doel van het Kinderzwerfboekstation

Nationaal Fonds Kinderhulp heeft het Kinderzwerfboek in het leven geroepen, omdat zij vinden dat alle kinderen toegang moeten hebben tot kinderboeken. Dus ook kinderen wiens ouders geen kinderboeken kunnen betalen, ook kinderen die niet in de buurt van een openbare bibliotheek wonen. In heel Nederland zijn er inmiddels zo’n 3600 kinderzwerfboekstations te vinden. Ook een Kinderzwerfboekstation beginnen? Meer informatie vind je op de website van het Kinderzwerfboek.

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *