Dromer Mark Janssen
Kinderboekenweek 2021, prentenboek

Dromer – Mark Janssen

Er zijn soms van die boeken waarvan je wilde dat je ze zelf had gehad toen je klein was. Dromer van Mark Janssen is zo’n boek. Dit boek is het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 en wat mij betreft verdient ieder kind dit boek thuis op de boekenplank. Waarom dat zo is vertel ik je graag.

Waar gaat Dromer over?

In Dromer maken we kennis met Aron en zijn vader. Bij Aron op school hebben ze het gehad over wat je later wilt worden. Zijn klasgenootjes weten het allemaal al, maar Aron vindt het moeilijk om al een keuze te maken en daar voelt hij zich naar over. Zijn vader ziet direct waar het pijnpunt voor Aron ligt: Aron past niet in het hokje van de Denkers of het hokje van de Doeners. Daarom legt Arons vader hem uit dat er verschillende soorten mensen zijn. Doeners, die bijvoorbeeld later bouwvakker worden of verpleegkundige en Denkers, die bijvoorbeeld wiskundige worden of bioloog. Terwijl Arons vader vertelt dwalen Arons gedachten af. Hij kijkt om zich heen en ziet hoe alles om hem heen verandert in een grote wonderlijke wereld, met fantasiefiguren en mooie kleuren. Dan vertelt Arons vader dat er nóg een categorie mensen is: Dromers…

In elk kind zit wel een beetje een Dromer

Wat ik, afgezien van de prachtige illustraties, zo mooi vindt aan Dromer is dat het een hele grote groep kinderen (en ook volwassenen) kan aanspreken. Het Kinderboekenweekthema ‘Worden wat je wil’ ging wat mij betreft ook niet alleen over het beroep wat je later wilt uitvoeren, maar ook over hoe je als persoon wilt zijn. Wil je zorgzaam zijn, creatief, stoer of juist integer? En toch zijn het vaak de beroepen die waar de focus op ligt tijdens een week met zo’n thema. Veel van die beroepen zijn heel praktisch van aard: brandweerman, timmerman, kapster, noem maar op. Veel kinderen zullen later nooit zo’n beroep uitvoeren, maar worden wel gevraagd om daar nu over na te denken. Dat kan soms voelen alsof je gevraagd wordt een schoen te dragen die je niet goed past. Voor die kinderen is het goed om te weten dat ze ook best een ‘dromer’ mag zijn. Iemand die later misschien wel kunstenaar wordt, muzikant, schrijver of wereldverbeteraar.

In dit interview met Mark Janssen vertelt hij meer over zijn boek, dat eigenlijk een beetje over hemzelf als kind gaat. Hierin vertelt hij ook dat de meeste kinderen nooit alleen maar Dromer, Denker of Doener zijn, vaak heb je van alle eigenschappen wel wat.

Lees hier meer over prentenboeken!

Rolmodellen voor Dromers

Het mooiste van het boek Dromer vind ik misschien nog wel het einde. Als het verhaal over Aron klaar is komt er nog een paginagrote opsomming van mensen (zowel overleden als nog in leven zijnde) die ook dromers zijn of waren. Bekende en minder bekende mensen. Annie M.G. Schmidt, Greta Thunberg, moeder Theresa, noem maar op. Mensen die het ver geschopt hebben of die op andere wijze van grote betekenis zijn (geweest). Ik vind het een prachtige manier om dit boek met rolmodellen voor dromers af te sluiten.

Dromer is verkrijgbaar bij de boekhandel en o.a.

bol.com

Libris.nl (hier steun je met je aankoop verschillende boekwinkels in Nederland)

Op de website kun je hier en daar affiliate-links tegenkomen. Mocht je één van de boeken kopen die ik bespreek op deze site en je doet dit via een affiliate-link, dan betekent dat dat ik een klein bedragje krijg omdat ik jou heb doorgestuurd naar de desbetreffende website. Dit kost jou vanzelfsprekend niets extra’s! Doe je een aankoop via één van mijn affiliate-links? Ontzettend bedankt, je helpt mij enorm om deze website verder te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *